17:22 15.09.2017

Глава ДКАУ: Проект "Либідь" має бути завершений, попри всі труднощі

2 хв читати
Глава ДКАУ: Проект "Либідь" має бути завершений, попри всі труднощі

Голова Державного космічного агентства України (ДКАУ) Павло Дегтяренко провів робочу нараду в ДП "Укркосмос", де розглядалася ситуація з виконанням реалізованого в рамках міжнародної кооперації проекту створення Національної системи супутникового зв'язку (НССЗ) і запуску першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь".

Як повідомила прес-служба українського космічного відомства, глава ДКАУ підкреслив, що проект "Либідь" "повинен бути реалізований, незважаючи на всі труднощі", - наголошується в повідомленні.

П.Дегтяренко також ознайомився з інфраструктурою ДП "Укркосмос", приділивши окрему увагу центру управління польотом космічного апарату (КА) "Либідь".

Під час відвідування ДП "Укркосмос" глава ДКАУ також ознайомився з новими перспективними напрямками роботи підприємства, серед яких проект створення технологічного майданчика регіонального телемовлення "Країна ТВ", а також DTH платформи на основі проведеної глибокої модернізації устаткування телепорту підприємства, повідомляє прес-служба.

Як повідомлялося, в 2009 році ДКАУ і канадська MacDonald Dettwiler and Associates (MDA) уклали угоду про створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA виступає головним підрядником у створенні системи. Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого в 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $254,6млн. Реалізація проекту була під загрозою зриву через анексію Криму і втрату українською стороною наземної інфраструктури, що залишилася на півострові. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт. Створений на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім. Решетньова" (ІСС, РФ) супутник, з літа 2014 року за бажанням канадського генпідрядника перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику.

Спочатку запуск "Либіді" було заплановано на 2012 рік, терміни запуску неодноразово зміщувалися з технічних причин.

З метою забезпечення запуску в 2017 році, на початку року керівництвом України ухвалено рішення про дофінансування проекту через його подорожчання в нових умовах ще на $17 млн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА