13:13 18.09.2017

В Україні створено реєстр суїцидів серед ветеранів АТО після демобілізації

2 хв читати
В Україні створено реєстр суїцидів серед ветеранів АТО після демобілізації

На базі Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров'я України створено реєстр суїцидів серед військовослужбовців і демобілізованих із зони АТО, повідомила голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

За її словами, на сьогодні в базі понад 100 анкет, отриманих від Міністерства внутрішніх справ України. "Усі дані передаються в Інститут судової психіатрії, в базі вже понад 100 анкет, портретів ветеранів, які вчинили суїцид. Це особи, яким переважно не виповнилося 30 (років - ІФ), більшість із них наклали на себе руки в стані алкогольного сп'яніння, більшість - за допомогою вогнепальної зброї. Здебільшого вони не мали роботи", - розповіла О. Богомолець на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

Парламентарій зазначила, що для зменшення статистики суїцидів серед учасників АТО вкрай необхідно проводити з ними психологічну роботу не після повернення з фронту, а ще на етапі підписання контракту та початку бойової підготовки. Також, на її переконання, в Україні слід створити не тільки Міністерство у справах ветеранів, а й мережу ветеранських центрів, де учасники АТО зможуть спілкуватися і допомагати один одному.

"Тоді рівень суїцидів, розлучень і алкоголізму значно зменшиться. Тому що тільки свій свого може зупинити й допомогти", - наголосила вона.

У свою чергу директор Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Міністерства охорони здоров'я України Ірина Пінчук зазначила, що на сьогодні психологічну допомогу отримує кожен третій учасник АТО. "За статистикою в 2017 році кожен третій військовослужбовець отримував психологічну допомогу, але кількість суїцидів не зменшується. Тому нам треба, щоб кількісний показник ставав якісним, необхідно аналізувати програми психологічної допомоги", - сказала вона.

Присутній на прес-конференції міжнародний експерт, засновник напряму НЛП Френк Пьюселік зазначив, що колишні військові з посттравматичним синдромом без відповідної допомоги небезпечні і для суспільства, і самі для себе.

"Ми зобов’язані зробити все, щоб люди з посттравматичним синдромом не розхитувати країну. Війна після себе залишає людей честі, котрі побачили цінності життя. Воїн, який повертається, стає зіркою в своєму суспільстві лише після того, як психологи допоможуть жаху трансформуватися в почуття честі та гідності", - сказав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА