13:48 20.09.2017

Гройсман застеріг "Нафтогаз" від зловживання монополізмом й анонсував публічне оновлення наглядової ради

3 хв читати
Гройсман застеріг "Нафтогаз" від зловживання монополізмом й анонсував публічне оновлення наглядової ради

НАК "Нафтогаз" має бути демонополізовано, а до цього він має утриматися від спроб впливу на ціни, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи засідання Кабінету Міністрів у Києві в середу.

"Монополії завжди намагаються використати своє становище, щоб необґрунтовано підвищувати ціни, підвищувати витрати. Я не допущу, щоб будь-яка монополія необґрунтовано хоч якось наближалася до коригування цін на газ у нашій країні", - сказав він.

Днем раніше "Нафтогаз" заявив про намір усіх незалежних членів наглядової ради компанії подати у відставку через політичне втручання. У НАК нагадали, що незалежні члени НР ще у квітні вказували на невиконання урядом Плану реформування корпоративного управління компанії, проте відтоді прогресу в цьому питанні немає, а замість нього посилилося політичне втручання.

В.Гройсман, у свою чергу, закликав продовжити реформу "Нафтогазу" і провести анбандлінг НАК, розділивши транспортування і зберігання, видобуток і продаж газу, щоб демонополізувати "монополіста, який на сьогодні може диктувати будь-які правила на нафтогазовому ринку".

"Я гарантую, що на нафтогазовому ринку будуть прискорені реформи так, щоб "Нафтогаз" був сучасною якісною компанією, в якій впроваджені належні принципи корпоративного управління, а не єдиним монополістом у країні", - наголосив глава уряду.

"Ми оновимо наглядову раду, зробимо це разом із нашими міжнародними партнерами публічно, щоб залучити в наглядову раду максимально якісні кадри для продовження цієї надважливої, серйозної та системної реформи", - додав В.Гройсман.

Як повідомлялося, реформу корпоративного управління в "Нафтогазі України" уряд розпочав у 2015 році згідно з принципами ОЕСР. У травні 2016 року було сформовано наглядову раду НАК в особі британців Маркуса Річардса, Чарльза Проктора та Пола Ворвіка. Від Кабінету Міністрів до ради увійшла перший заступник глави МЕРТ Юлія Ковалів, від Адміністрації президента - екс-глава Міненерговугілля Володимир Демчишин.

Ю.Ковалів вирішила подати у відставку, перейшовши на посаду голови Офісу інвестиційної ради при президенті України. Її повноваження припинено з 17 квітня 2017 року.

Ч.Проктор у середині серпня 2017 р. також вирішив подати у відставку, його повноваження буде припинено з 30 вересня.

Кабінет Міністрів України 29 березня 2017 року вирішив розширити кількісний склад НР "Нафтогазу" з п'яти до семи осіб, додавши до нього одного незалежного члена та одного від держави.

Комісія з конкурсного відбору незалежного члена наглядової ради НАК "Нафтогаз України" у вересні відібрала на цю посаду п'ятьох кандидатів: екс-міністра фінансів, екс-голову представництва Morgan Stanley в Україні, голову НР "Національний депозитарій України" Ігоря Мітюкова; генерального директора "Майкрософт Україна" Надію Васильєву; екс-директора департаменту консолідованого продажу та управління активами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Юлію Берещенко; партнера Ernst&Young Дмитра Литвака; екс-голову правління словацького оператора ГТС Gaz-System S.A. Яна Чадама.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу у підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА