14:49 20.09.2017

Ціни на газ не повинні залежати від політичних чинників - Коболєв

2 хв читати
Ціни на газ не повинні залежати від політичних чинників - Коболєв

Ціни на природний газ не повинні залежати від якихось політичних фігур або чинників, переконаний голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Можна говорити про різні механізми (ціноутворення - ІФ), можна говорити про хаби, внутрішній ринок або інші принципи, але треба чітко розуміти головну вимогу західних партнерів, з якою ми повністю згодні, - ціна на газ має бути деполітизована", - сказав він на прес-конференції в Києві в середу.

За його словами, необхідно прибрати механізм, за якого хтось бере на себе відповідальність з визначення ціни на газ. "Це завжди буде проблемою для більшості політиків, і не лише в Україні, а й у всьому світі", - зазначив голова НАК.

А.Коболєв нагадав, що, згідно з урядовою постановою про спеціальні зобов'язання "Нафтогазу" з продажу газу для населення і теплокомуненерго, Міністерство енергетики та вугільної промисловості вже мало оприлюднити відповідну ціну.

"Запропонований механізм автоматично не працює, ціна на четвертий квартал цього року досі не визначена відповідальним органом в особі Міністерства енергетики, що створює величезні ризики для всього ринку. Для імпорту газу, для кредитних ресурсів, для теплової генерації відсутність прогнозованої ціни є великою проблемою", - додав він.

Голова НАК також нагадав, що в разі відсутності наглядової ради повноваження щодо затвердження транзакцій вартістю понад 500 млн грн, які виникають щомісяця, переходять безпосередньо акціонеру компанії в особі Кабінету Міністрів України.

За його словами, НР витрачала велику кількість часу на обговорення та затвердження рішень, а з урахуванням того, що Кабмін є більш громіздким колегіальним органом, ухвалення необхідних операційних рішень суттєво уповільниться. Це також привносить додаткову політичну складову при управлінні групою.

А.Коболєв також звернув увагу, що на сьогодні затверджено лише фінансовий план НАК, тоді як відповідні документи для ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укртрансгаз" і ПАТ "Укртранснафта" досі не затверджено, що впливає на інвестиції в ГТС і внутрішній видобуток газу.

Як повідомлялося, під час укладення договорів на постачання газу за спеціальними зобов'язаннями (PSO) "Нафтогаз України" має керуватися вимогами урядової постанови №187 від 22 березня 2017 року, згідно з якою Міненерговугілля до 1 липня мало розрахувати й офіційно оприлюднити ціну на газ для PSO-споживачів на період із 1 жовтня 2017 по 1 квітня 2018 року.

Незважаючи на численні звернення, міністерство досі не виконало вимог постанови.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА