20:41 20.09.2017

Глава Міненерговугілля доручив розслідувати причини невиконання "Нафтогазом" плану передачі активів ГТС

2 хв читати
Глава Міненерговугілля доручив розслідувати причини невиконання "Нафтогазом" плану передачі активів ГТС

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик доручив у 10-денний термін розслідувати причини невиконання НАК "Нафтогаз України" плану дій з передачі активів і ресурсів в ПАТ "Магістральні газопроводи України".

"Перелік активів, матеріально-технічних цінностей та інших ресурсів узгоджений з Секретаріатом Енергетичного співтовариства (СЕС) і затверджений урядом. Водночас НАК "Нафтогаз України" в обхід цього рішення внесено зміни до зазначеного переліку", - йдеться в повідомленні Міненерговугілля на сторінці в соцмережі Фейсбук.

І.Насалик також доручив розслідувати "проведення НАК власного анбандлінгу, який суперечить рішення уряду і СЕС".

Раніше, 7 вересня, віце-прем'єр Володимир Кістіон повідомив, що "Нафтогаз України" не передав Міненерговугілля результати інвентаризації підземних сховищ газу (ПСГ) і сервісних філій "Укртрансгазу".

На сьогодні між керівництвом "Нафтогазу" і Міненерговугілля існують різні бачення майбутнього оператора щодо бізнесів з управління магістральними газопроводами, ПСГ і сервісними службами, а також обсягів закупівель обладнання для виробничих потреб.

На думку глави "Нафтогазу" Андрія Коболєва, пропозиція щодо залучення європейського партнера до управління ГТС України має бути цікавою для європейських компаній, інакше вона може повторити долю Одеського припортового заводу (ОПЗ), який неодноразово і безуспішно виставлявся на приватизацію і наразі простоює. Відсутність інтересу до ОПЗ, зокрема, пов'язана з боргом заводу $250 млн структурам Дмитра Фірташа.

А.Коболєв вважає, що транзитне і бізнес-зберігання газу в ПСГ мають бути розділені, оскільки європейські компанії можуть відлякати потенційні ризики, пов'язані з судовими позовами щодо спірних 11 млрд куб. м газу в сховищах від структур Фірташа та Ігоря Коломойського.

Кабінет Міністрів України на засіданні 6 вересня вирішив створити міжвідомчу групу з розслідування причин невиконання НАК "Нафтогаз України" плану дій з передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів до ПАТ "Магістральні газопроводи України".

Створення міжвідомчої групи покладено на Міненерговугілля, до її складу увійдуть представники Мінекономрозвитку і торгівлі, Міністерства юстиції та Фонду держмайна.

У "Нафтогазі" запевняють, що виконали дії, що залежать від компанії, в рамках плану передачі активів, матеріально-технічних та інших ресурсів до "МГУ".

Зокрема, "Нафтогаз" спрямував Міненерговугілля перелік активів, достатніх для забезпечення, вже з першого дня після передачі, повної незалежності оператора ГТС відповідно до законодавства ЄС та України, а також проходження сертифікації нового оператора в НКРЕКП за погодженням із Секретаріатом Енергетичної спільноти.

У середині червня 2017 року Кабмін затвердив перелік і план передачі матеріальних активів газотранспортної системи від "Укртрансгазу" в "МГУ". За рішенням уряду, майно, що використовується наразі "Укртрансгазом" для транспортування газу, має бути передане "МГУ" протягом 30 днів з моменту набуття чинності остаточного рішення Стокгольмського арбітражу в спорі між "Нафтогазом" і "Газпромом" за транзитною угодою.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА