11:44 21.09.2017

Україна виконала рішення суду про компенсацію частини витрат у процесі про борг перед РФ

2 хв читати
Україна виконала рішення суду про компенсацію частини витрат у процесі про борг перед РФ

Україна сплатила частину витрат у рамках розгляду про борг щодо викуплених Росією євробондів, тим самим виконавши рішення лондонського суду, повідомив Мінфін РФ.

"Компанія The Law Debenture Corporation, що представляє як довіритель (трасті) інтереси РФ як єдиного власника облігацій України номіналом $3 млрд, підтвердила надходження від України платежу в сумі 1,16 млн фунтів стерлінгів. Таким чином, Україна виконала постанову Високого суду Лондона про компенсацію Україною частини судових витрат, яких зазнала російська сторона", - повідомив Мінфін.

Україна в грудні 2015 року допустила дефолт за євробондами, викупленими Росією в грудні 2013 року на кошти Фонду національного добробуту ($3 млрд - сам випуск і $75 млн - останній купонний платіж). Київ пропонував Москві реструктуризацію боргу на загальних із комерційними кредиторами умовах, Росія цей варіант відмовилася обговорювати, наполягаючи на суверенному характері заборгованості. Борг мав бути погашений до 1 січня 2016 року. Однак у грудні 2015 року Україна ввела мораторій на обслуговування цієї заборгованості і до 1 січня 2016 року не здійснила платіж на загальну суму $3,075 млрд у рахунок погашення та обслуговування російських єврооблігацій.

Після цього, 17 лютого 2016 року, Мінфін РФ подав до Високого суду Лондона позов про стягнення заборгованості за єврооблігаціями. Високий суд Лондона 29 березня 2017 року схвалив прискорений розгляд позову про євробонди на $3 млрд, погодившись із наявністю в України зобов'язань щодо єврооблігацій. Суд визнав, що транзакція є стандартною борговою операцією, хоча і здійсненою за незвичайних умов. Але Росія не зможе приступити до стягнення боргу за євробондами на $3 млрд до ухвалення рішення апеляційною інстанцією, слухання щодо апеляції України заплановані на січень 2018 року.

Крім того, зобов'язав Україну відшкодувати РФ частину витрат, пов'язаних із судовим розглядом, у сумі 2,8 млн фунтів стерлінгів. Половину цієї суми боржник мав сплатити не пізніше ніж 20 вересня 2017 року. Суд постановив, що вимога Росії щодо компенсації решти частини витрат через невиконання зобов'язань за облігаціями буде розглянута після ухвалення рішення щодо поданої Україною в червні апеляції на вердикт Високого суду Лондона.

Незадовго до настання дедлайну російський Мінфін нагадав українському про крайній термін. "Розраховуємо на виконання Україною рішення суду про компенсацію частини судових витрат, понесених Російською Федерацією, до завтрашнього числа", - заявив глава департаменту держборгу і державних фінансових активів Мінфіну РФ Костянтин Вишковський в ефірі телеканалу "Россия 1" у вівторок, 19 вересня.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА