16:42 22.09.2017

Гройсман розповів про створення та фінансування системи підтримки національного експорту

2 хв читати
Гройсман розповів про створення та фінансування системи підтримки національного експорту

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман не поділяє оцінки, що проект держбюджету на 2018 рік не відображає інтерес уряду до розвитку національного промислового сектора і підтримки експорту.

Під час години запитань до уряду у Верховній Раді в п'ятницю, реагуючи на питання народного депутата від "Радикальної партії" Віктора Галасюка про незбалансованість видатків проекту бюджету на закупівлю імпорту та підтримку експорту, глава уряду заявив: "Не треба ставити нам штампи". "Ми сьогодні через систему Prozzoro абсолютно повністю сприймаємо саме внутрішнього виробника", - сказав В.Гройсман.

Пояснюючи закріплені в проекті основного фінансового закону країни параметри фінансування експортно-імпортного агентства (ЕКА) у 2018 році, прем'єр заявив, що передбачені в проекті 200 млн грн будуть спрямовані лише на створення агентства, а потребу у фінансуванні діяльності ЕКА і всієї національної системи підтримки експорту визначатимуть пізніше.

"200 млн грн - це для створення, це не для його (ЕКА-ІФ) діяльності. Ми його створимо, і маємо зробити ТЕО (техніко-економічне обґрунтування-ІФ), скільки потрібно фінансування, щоб система працювала", - сказав він.

Прем'єр запевнив, що не менше парламентаріїв зацікавлені у забезпеченні умов для розвитку в країні конкурентного вітчизняного промислового сектора і створення високооплачуваних робочих місць. "Я не менше від присутніх у залі людей розумію значимість створення національного конкурентного продукту. Досить інноваційного, досить конкурентного", - сказав він.

Як повідомлялося, створення ЕКА передбачено підписаним у грудні 2016 року указом президента "Про забезпечення масштабної експортної експансії українських виробників шляхом страхування, гарантування і здешевлення кредитування експорту". Відповідно до закону, ЕКА створюється у формі публічного акціонерного товариства, засновником і акціонером з часткою 50% +1 акція виступає Кабмін.

У сферу діяльності агентства входить підтримка експорту робіт, послуг українського походження, а також низка товарних груп переробної промисловості. До основних завдань ЕКА зараховано захист українських експортерів від ризику неплатежів та фінансових втрат, пов'язаних із виконанням зовнішньоекономічних договорів, шляхом страхування, перестрахування і гарантування.

У 2017 році бюджетне фінансування ЕКА було заблоковано Нацбанком, мотивувавши свою позицію відсутністю позитивного досвіду роботи таких інститутів у сусідніх країнах, а також наявністю в Україні спеціалізованого Укрексімбанку.

При цьому Меморандум про співпрацю з МВФ містить пункт про те, що уряд утримається від забезпечення діяльності ЕКА, доки всі відповідні витрати і потреби в капіталі на наступні три роки не будуть визначені на підставі незалежної оцінки та включені до держбюджету. Раніше МЕРТ планувало передбачити на створення ЕКА в бюджеті 345 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА