15:45 26.09.2017

OCCRP стверджує, що Україна бере участь у незаконному реекспорті озброєнь

3 хв читати
OCCRP стверджує, що Україна бере участь у незаконному реекспорті озброєнь

Міжнародна журналістська організація "Проект з викриття організованої злочинності та корупції" (OCCRP) стверджує, що Україна причетна до мережі з незаконного реекспорту озброєнь з країн ЄС до Африки і на Близький Схід.

В оприлюдненому на сайті організації розслідуванні журналісти-розслідувачі заявляють: "Отримані OCCRP документи свідчать, як українська влада та компанії зробили країну ключовим вузлом у мережі, яка постачає зброю радянського зразка з Європи до Африки і на Близький Схід".

В основі мережі незаконного реекспорту радянських озброєнь із країн ЄС, заявляють журналісти, лежить прогалина в українському законодавстві у сфері експортного контролю, що "дає змогу видалити джерела і призначення переміщення зброї з документів".

Як приклад роботи мережі, серед учасників якої в розслідуванні називають українські компанії "Укрінмаш", "Техімпекс", а також британську S-Profit та польську Army Trade, розслідувачі наводять заборонений законодавством ЄС реекспорт у 2014-2016 роках із Польщі до Південного Судану радянських БРДМ-2. Закуплена у польської Army Trade частинами для власних потреб "Техімпексом" бронетехніка в подальшому експортувалася через "Укрінмаш" та S-Profit на Близький Схід - до ОАЕ та Східної Африки - в Уганду та Бурунді, а звідти - до Південного Судану.

"Південний Судан перебуває під ембарго на постачання зброї з ЄС, що робить нелегальним продаж у країну озброєнь державами-членами ЄС", - зазначають в OCCRP. В організації додають: "Група Ради безпеки ООН, створена для контролю за ембарго, виявила, що українські фірми продали на мільйони доларів бойових вертольотів і літаків уряду Південного Судану з часу початку війни, а Уганда використовувалася як транзитний пункт".

Як стверджується в журналістському розслідуванні, наявні у OCCRP більше ніж тисяча сторінок документів компанії "Техімпекс" підтверджують, що компанія закуповувала зброю і запчастини до неї в країнах Східної Європи - в Польщі, Словаччині, Молдові, Болгарії, Угорщині, Румунії, а також Боснії та Герцеговині та продавала зброю на ринки Африки, Близького Сходу та Азії, зокрема Ефіопії, Кореї, Чаду, ОАЕ та Уганди.

У понеділок міжнародна правозахисна Amnesty International оприлюднила звіт, в якому стверджується, що українська держфірма "Укрінмаш" у порушення міжнародного договору про торгівлю зброєю (МДТЗ) у 2014 році підписала з ОАЕ контракт обсягом близько $170 млн на постачання Південному Судану артилерійської та стрілецької зброї: кулеметів, мінометів, РПГ і боєприпасів. При цьому компаніями-посередниками держфірми в ОАЕ у звіті названо International Golden Group та зареєстровану в Лондоні "компанію-оболонку" S-Profit, власником якої, за даними AI, є громадянин України. В AI звертають увагу, що український власник S-Profit надав британським регуляторним органам недостовірні контактні дані: неіснуючу офіційну адресу у Великій Британії, а також комерційну послугу "Віртуальний телефонний комутатор" для офіційних повідомлень.

Вивчені Amnesty International документи свідчать про широку спрямованість комерційних пропозицій і переговорів зі збройових контрактів за участю S-Profit Ltd. Зокрема, опрацьовувані компанією плани передбачають постачання зброї, в тому числі бронетехніки та літаків, до Єгипту, Сенегалу, Малі, Руанди, України та Перу, а також приватним замовникам у Сербії, Україні, Польщі та Австралії. При цьому Amnesty International не змогла визначити наявність ліцензій щодо торговельного контролю Великої Британії для цих переговорів або угод.

У держфірмі "Укрінмаш" озвучені Amnesty International звинувачення в незаконному постачанні стрілецького та артозброєння Південному Судану через ОАЕ у рамках підписаного в 2014 році контракту спростували. Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" гендиректор "Укрінмашу" Сергій Слюсаренко, згаданий у доповіді, підписаний попереднім керівництвом держфірми контракт не був реалізований з огляду на відсутність необхідного дозволу Держслужби експортного контролю України (ДСЕКУ).

При цьому він зазначив: "Попри відсутність офіційного ембарго на постачання озброєнь Південному Судану, Україна утримується від здійснення ВТС із Південним Суданом з урахуванням рекомендацій низки міжнародних організацій".

Це вже не перше подібне звинувачення Amnesty International на адресу України: в 2012 році правозахисна організація стверджувала, що Україна в 2007-2009 роках незаконно постачала Південному Судану через Кенію танки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

Доценко: Український Червоний Хрест передає досвід, набутий під час війни, міжнародним партнерам

За час війни Росія зруйнувала і пошкодила понад 20 офісів і складів ТЧХУ - Доценко

Понад 20 загонів швидкого реагування ТЧХУ працюють в Україні - гендиректор Доценко

ВАКС засудив мера Рені до дев'яти років позбавлення волі

Держмитслужба України: Ймовірно, планується блокування пункту пропуску "Медика-Мостиська"

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА