17:00 26.09.2017

Запропонована Кабміном схема монетизації субсидій мало чим відрізняється від клірингу - експерт

2 хв читати
Запропонована Кабміном схема монетизації субсидій мало чим відрізняється від клірингу - експерт

Запропонована урядом України схема монетизації субсидій на рівні комунальних підприємств мало чим відрізняється від клірингової системи, вважає експерт енергетичного ринку, заступник керівника департаменту енергоефективності НАК "Нафтогаз України" Олексій Хабатюк.

"Нарешті Мінфін оприлюднив для публічного обговорення проект рішення уряду, що довго блукали "коридорами влади". Про що це рішення? Як на мене, воно: про монетизацію на рівні "газзбутів/теплокомуненерго (ТКЕ) - гроші люди не отримають, про казначейське спецрахунки - гроші не вийдуть за межі Держказначейства, про те, як ТКЕ отримати без оплати газу за зниженою ціною - жодних запобіжників для своєчасного фінансування субсидій з бюджету", - написав він на своїй Facebook-сторінці.

О.Хабатюк додав, що в цьому випадку зміст постанови не повною мірою відповідає терміну "монетизація".

"Чим це принципово краще клірингу. Для мене – загадка. Можна багато разів говорити "цукор", проте солодко не стане Так і тут", - зазначив він.

На думку експерта, монетизацію необхідно проводити на рівні споживачів.

"Якою повинна бути монетизація на рівні споживачів: Отримав субсидію - оплатив послуги, що заощадив – твоє. Є стимули для бережливого споживання... Субсідіант має перебувати в тих самих умовах, що і споживачі, які оплачують послуги за свій рахунок Усі учасники мають нести відповідальність за своєчасність і наповнюваність розрахунків (держава - зокрема і в першу чергу, оскільки є початковим ланцюжком розрахунків)", - підсумував він.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України підготував проект постанови про монетизацію пільг і субсидій на рівні суб'єктів, що надають комунальні послуги.

Уряд планує запровадити монетизацію на рівні комунальних підприємств з 1 січня 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА