14:16 27.09.2017

Звинувачення AI та OССRP у порушенні Україною міжнародних зобов'язань у сфері експортного контролю не мають підґрунтя для правових оцінок - ДСЕКУ

3 хв читати
Звинувачення AI та OССRP у порушенні Україною міжнародних зобов'язань у сфері експортного контролю не мають підґрунтя для правових оцінок - ДСЕКУ

Звинувачення неурядових Amnesty International (AI) та OССRP в порушенні Україною міжнародних зобов'язань у сфері експортного контролю не мають підґрунтя для правових оцінок, констатують у Держслужбі експортного контролю України (ДСЕКУ).

В оприлюдненій на сайті відомства офіційній заяві ДСЕКУ зазначає, що Україна є членом усіх міжнародних режимів експортного контролю та неухильно дотримується їхніх вимог, а також відповідних резолюцій Ради безпеки ООН.

"Україна регулярно подає звітність щодо експорту озброєнь до Реєстру звичайних озброєнь ООН та Секретаріатів режимів. Жодних претензій від країн-учасниць режимів чи членів ООН на адресу України у невиконанні міжнародних зобов'язань не висувалося, оскільки наша держава не здійснювала постачань озброєнь усупереч міжнародним та національним обмеженням", - наголосили в держслужбі.

Як зазначено в заяві, ДСЕКУ ретельно проаналізувала оприлюднені звинувачення, у зв'язку з чим роз'яснює: "Південний Судан є членом ООН та визнаний Україною, Рада безпеки ООН не запроваджувала повну та всеосяжну заборону щодо постачань зброї до цієї країни".

"Водночас встановлено, що "Укрінмаш" не здійснював жодних постачань зброї до Південного Судану: відповідних дозвільних документів Держекспортконтроль з цією метою зазначеній українській компанії не видавав", - уточнюють у відомстві.

"Що стосується діяльності приватного підприємства "Техімпекс", то вона укладається в рамки законного бізнесу: вироблена зазначеною компанією продукція, у т.ч. з використанням імпортованих комплектуючих, у 2014-2016 роках постачалася до Ефіопії, ОАЕ, Чаду та Уганди, стосовно яких немає обмежень з боку ООН та Євросоюзу", - наголосили в ДСЕКУ. У відомстві уточнили: "Згідно з міжнародною звітністю, інші країни, зокрема європейські, також здійснюють на регулярній основі постачання озброєнь до цих країн".

Як зазначили у відомстві, публікації AI та OССRP несуть "емоційний характер для суспільства" і не мають підґрунтя для правової оцінки з боку міжнародних експертів: за безпідставними звинуваченнями вбачаються намагання, "використовуючи брудні технології", послабити позиції українських підприємств на світовому ринку озброєнь.

При цьому в ДСЕКУ констатують: чергові звинувачення України в порушенні міжнародних зобов'язань у сфері експортного контролю озвучені на тлі "прийняття доленосного рішення про надання Україні оборонних озброєнь, збільшення військової допомоги з боку стратегічних партнерів".

Як повідомлялося, міжнародна журналістська організація "Проект з викриття організованої злочинності та корупції " (OCCRP) в оприлюдненому на початку тижня розслідуванні звинуватила Україну в причетності до мережі з незаконного реекспорту озброєнь із країн ЄС до Африки та на Близький Схід. Серед учасників мережі називаються українські компанії "Укрінмаш", "Техімпекс", а також британська S-Profit і польська Army Trade.

Крім того, на початку тижня міжнародна правозахисна Amnesty International оприлюднила звіт, в якому стверджується, що українська держфірма "Укрінмаш" причетна до незаконного постачання стрілецького та артозброєння до Південного Судану через фірми-посередники в ОАЕ. У держфірмі "Укрінмаш" ці звинувачення спростували.

Це вже не перше подібне звинувачення Amnesty International на адресу України: в 2012 році правозахисна організація стверджувала, що Україна в 2007-2009 роках незаконно постачала Південному Судану через Кенію танки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали понад 326 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Удар окупантів по Балаклії спрямований на велику кількість жертв серед цивільних

Уже десятеро поранених унаслідок ворожого обстрілу Балаклії

Двоє ворожих агентів отримали 15 років ув'язнення за наведення ракет по військовій та медичній інфраструктурі Херсона

Росіяни обстріляли 12 громад у прикордонні Сумської області

Побратимські відносини встановили Львівщина та Каліфорнія

26 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Канада вітає повернення депортованих до РФ дітей і сприятиме поверненню ще тисяч

Кулеба вітає доповідь Московського механізму ОБСЄ щодо свавільного утримання РФ українських цивільних осіб

Учасники завтрашнього "Рамштайну" обговорять, як допомогти Україні подолати складнощі, що накопичилися за час відсутності американської підтримки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА