19:44 27.09.2017

У позиції Угорщини щодо закону про освіту більше політики, ніж захисту прав нацменшин

2 хв читати
У позиції Угорщини щодо закону про освіту більше політики, ніж захисту прав нацменшин

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич вважає, що в позиції Угорщини щодо мови викладання в законі "Про освіту" більше політики, ніж питань освіти та захисту прав національних меншин.

"Заява міністра закордонних справ Угорщини мене надзвичайно занепокоїла, вона гідна жалю, тому що вона пролунала як пряма погроза, крім того, за позицією парламенту Угорщини стоїть багато неправдивих відомостей", - сказала вона на брифінгу за результатами зустрічі з міністром національної освіти Румунії Лівіу Мар'яном Попом (Liviu Marian Pop) у Києві в середу.

За словами українського міністра, зокрема, йдеться про те, що парламент Угорщини заявив про загрозу закриття шкіл із мовами національних меншин, що є "відвертою неправдою".

"Мені здається, що в такій відверто агресивній позиції більше політики, ніж питань освіти та захисту прав національних меншин", - сказала Л.Гриневич.

Вона вважає, що наближення парламентських виборів в Угорщині може бути причиною такої реакції на закон.

Міністр зазначила, що 19 жовтня має намір зустрітися з міністром освіти Угорщини, щоб обговорити питання мови викладання та реалізації закону.

"Ми пояснюватимемо нашу позицію - головне, щоб вони хотіли нас почути", - підсумувала Л.Гриневич.

Як повідомлялося, закон "Про освіту" опубліковано в середу, 28 жовтня він набуде чинності.

Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА