21:56 01.10.2017

У Каталонії завершився референдум про незалежність від Іспанії

2 хв читати
У Каталонії завершився референдум про незалежність від Іспанії

У Каталонії закрилися ті ділянки щодо голосування на референдумі про незалежність, які протягом дня не встигли закрити співробітники поліції і Цивільної гвардії. У Мадриді заявили, що ніякого референдуму не було

Голосування в Каталонії завершилося о 20:00 за київським часом. Влада області пообіцяла найближчим часом розпочати підрахунок голосів, повідомляє агентство Reuters. При цьому представник каталонського уряду Хорді Турулл розповів, що не знає, коли вдасться опублікувати результати референдуму, оскільки всі виборчі дільниці відключені від ЦВК Іспанії.

Турулл при цьому висловив упевненість в тому, що на виборчі дільниці по всій Каталонії прийшли кілька мільйонів чоловік.

Іспанська поліція і Цивільна гвардія протягом усього дня намагалися зірвати референдум, закриваючи ділянки в різних районах Каталонії. Всього було закрито понад 90 ділянок. При цьому поліцейські вступали в конфлікт з людьми, які заважали їм пройти в будівлі шкіл, переобладнані під виборчі дільниці.

Уже після 20:00 кск глава уряду Іспанії Маріано Рахой виступив із заявою, в якому сказав, що ніякого референдуму в Каталонії не було. Він звинуватив тих, хто "намагався відірвати Каталонію" в залякуванні інакомислячих і спробі використовувати в своїх цілях неповнолітніх. Він подякував тим громадянам, які проігнорували референдум і тим самим захистили, за словами Рахоя, демократію.

За даними влади Каталонії, поліція застосовувала кийки та сльозогінний газ - загальне число потерпілих, за інформацією Департаменту охорони здоров'я області, досягло до 16:00 кск 460 чоловік, а до 21:00 кск - 760 осіб.

У МВС Іспанії дії поліції були названі виправданими і відповідними на акції прихильників незалежності. Останні намагалися будувати барикади і закидали вартових правопорядку камінням.

Влада Каталонії назвала те, що відбувалося в області "порушенням міжнародного права" і закликала країни ЄС засудити дії Мадрида.

Коментуючи події в Іспанії, міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон засудив застосування насильства, проте при цьому підкреслив, що референдум є незаконним, оскільки не був визнаний владою Іспанії.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА