15:43 02.10.2017

Каталонське питання необхідно вирішувати відповідно до іспанської конституції - Єврокомісія

2 хв читати
Каталонське питання необхідно вирішувати відповідно до іспанської конституції - Єврокомісія

Європейська комісія підтвердила в понеділок свою позицію, що референдум 1 жовтня про незалежність Каталонії згідно з конституцією Іспанії був незаконним.

"Для Європейської комісії, як неодноразово повторював голова ЄК (Жан-Клод - ІФ) Юнкер, це внутрішнє іспанське питання, що має розглядатися відповідно до конституційного порядку Іспанії", - йдеться в заяві Єврокомісії, текст якої зачитав на брифінгу в Брюсселі офіційний представник ЄК Маргарітіс Схінас.

За його словами, Єврокомісія "довіряє керівництву прем'єр-міністра Маріано Рахоя" в ситуації після референдуму.

"Насильство ніколи не може бути інструментом в політиці. Ми довіряємо керівництву прем'єр-міністра Маріано Рахоя, він у змозі впоратися з цим складним процесом у повній відповідності з конституцією Іспанії і основними правами громадян, закріпленими в ній", - заявляють у Брюсселі.

У документі також висловлюється прихильність нинішньої Єврокомісії правовій позиції, якої дотримуються попередні склади виконавчої колегії ЄС: якби референдум проводився відповідно до конституції Іспанії, то в разі перемоги прибічників незалежності, це означало б вихід Каталонії з Євросоюзу.

"Окрім чисто правових аспектів цього питання, Комісія вважає, що настав час для єдності та стабільності, а не для розколу і фрагментації", - наголошується в заяві.

Єврокомісія закликала "всіх відповідних гравців тепер дуже швидко перейти від конфронтації до діалогу".

Відповідаючи на запитання про те, чи має намір Ж.-К.Юнкер говорити у вівторок в Європарламенті про події в Каталонії, прес-секретар ЄК заявив: "Так, голова буде на пленарній сесії Європарламенту завтра о 9:00, але порядок денний передбачає його виступ про переговори за статтею 50 (договору про Євросоюз - ІФ) щодо Brexit".

"Європарламент запросив його для цього, для цього він туди і попрямує. Але якщо в контексті цих дебатів будуть питання (про Каталонію - ІФ), як ви знаєте, Жан-Клод Юнкер завжди готовий відповідати", - пояснив М.Схінас.

М.Схінас, представляючи позицію ЄК щодо референдуму в Каталонії, пояснив у відповідь на запитання журналістів, що офіційна заява Єврокомісії з'явилася через відносне тривалий час після поліцейських репресій у Барселоні, тому що реакція могла бути лише після з'ясування всіх обставин.

Референдум про незалежність Каталонії минув 1 жовтня за жорстких зіткнень беззбройних мирних учасників з силами правопорядку, частина яких була направлена Мадридом, що не визнає законність плебісциту. Раніше повідомлялося, що під час зіткнень по медичну допомогу звернулися понад 800 учасників референдуму і 30 поліцейських.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

Росіяни обстріляли Львове Херсонської області, пошкоджено школу

Велика Британія передала Міноборони України обладнання для роботи з реєстром "Оберіг"

Росіяни за добу завдали 6 ракетних і 63 авіаційних ударів по території України

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА