14:44 04.10.2017

Лутковська просить прем'єра вирішити питання з пенсіями переселенців, зареєстрованих на підконтрольній Києву території

3 хв читати
Лутковська просить прем'єра вирішити питання з пенсіями переселенців, зареєстрованих на підконтрольній Києву території

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська звернулася з поданням до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, в якому просить сприяти вирішенню питання забезпечення пенсіями громадян України - колишніх переселенців із непідконтрольних територій Донбасу, які нині зареєстровані на контрольованій Україною території.

Як повідомляється в середу на сайті уповноваженого, до омбудсмена надходить багато звернень від громадян України - колишніх жителів тимчасово неконтрольованої органами державної влади території щодо захисту їхнього права на пенсійне забезпечення.

Встановлено, що деякий час заявники перебували на обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та одержували пенсійні виплати в порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України "Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам" від 05.10.2014 року (№637).

Після реєстрації місця проживання на контрольованій території заявники звернулися до територіальних органів Пенсійного фонду України з метою продовження отримання пенсійних виплат у загальному порядку, передбаченому статтею 47 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Одночасно заявники надали докази зняття їх органами соцзахисту населення з обліку ВПО.

"Однак територіальні органи Пенсійного фонду України заявникам відмовили у виплаті пенсії в загальному порядку з посиланням на неможливість отримання пенсійних паперових справ пенсіонерів (ці справи залишилися в приміщеннях органів Пенсійного фонду на неконтрольованій території), а особливий механізм здійснення пенсійних виплат за електронною пенсійною справою передбачено тільки для внутрішньо переміщених осіб. Пенсійні виплати таким пенсіонерам було припинено та рекомендовано для їх відновлення поновитись на обліку внутрішньо переміщених осіб", - наведено колізію у зверненні омбудсмена.

В.Лутковська зазначила, що закон про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування не містить особливостей пенсійного забезпечення пенсіонерів - колишніх жителів тимчасово неконтрольованих територій.

"Таким чином, для зазначеної категорії пенсіонерів пенсійне забезпечення має здійснюватись у визначеному законом №1058 порядку - за місцем проживання, без примушування пенсіонерів перебувати на обліку внутрішньо переміщених осіб", - переконана омбудсмен.

Вона наголосила, що відмова в забезпеченні пенсійних виплат колишнім жителям тимчасово неконтрольованої території в загальному порядку, зокрема на підставі неможливості отримати пенсійні справи, які залишені на неконтрольованій території, є порушенням конституційного права цих осіб на соціальний захист. А вимога територіальних органів Пенсійного фонду повторного набуття правового статусу ВПО штучно збільшуватиме чисельність таких осіб.

"Примушення осіб, попереднє зареєстроване місце проживання яких було на тимчасово неконтрольованій території, перебувати на обліку внутрішньо переміщених осіб вважаю неприпустимим", - йдеться в поданні.

Таким чином, В.Лутковська звернулася до прем'єр-міністра щодо вжиття заходів із забезпечення реалізації громадянами України, які після реєстрації місця проживання на контрольованій території знялися з обліку ВПО, права на пенсійне забезпечення в порядку, встановленому статтею 47 закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", а також щодо приведення практики органів Пенсійного фонду України у відповідність до вимог Конституції України та закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА