19:54 04.10.2017

Судова реформа збільшить кількість звернень до ЄСПЛ через неможливість оскаржити судові рішення в Україні

6 хв читати
Судова реформа збільшить кількість звернень до ЄСПЛ через неможливість оскаржити судові рішення в Україні

Проголосована у вівторок судова реформа збільшить кількість звернень громадян до ЄСПЛ через неможливість оскаржити судові рішення в Україні, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

Зокрема, керівник практики вирішення спорів юридичної фірми EVRIS Ігор Кравцов зазначив, що метою змін до процесуальних кодексів є процесуальна економія.

"На нашу думку, прийняті зміни збільшать кількість звернень до ЄСПЛ. Багато положень виписані спірно й некоректно, у зв'язку з чим застосувати їх, не давши підстав для оскарження, досить складно", - сказав він.

При цьому юрист наголосив, що кількість звернень до ЄСПЛ зростає останніми роками й без реформи, при порівняно стабільному законодавстві.

"Значні зміни системи ще більше посилять бажання шукати справедливість у міжнародних інстанціях", - прогнозує І.Кравцов.

Він також наголосив, що очікуваний перегляд ставок судового збору також може обмежити доступ до правосуддя.

"З огляду на адвокатську монополію, яка почала діяти минулого року, суд стає дедалі більш елітарною установою для тих, хто може собі дозволити це "дороге задоволення", - сказав він.

У свою чергу керівний партнер адвокатського об'єднання Suprema Lex Віктор Мороз зазначив, що "зміни до процесуальних кодексів і збільшення ставок судового збору, на який тепер покладається основна роль формування судового бюджету, можуть спричинити певне обмеження можливості оскарження судових рішень".

"Особливо дорого і складно буде оскаржити судові рішення на рівні касації, яка отримує право при досить високих ставках судового збору вибірково визначати, які касаційні скарги розглядати, а які відхиляти за формальними ознаками", - сказав він.

Коментуючи можливість зростання кількості звернень до ЄСПЛ, В.Мороз нагадав, що однією з основних підстав для перегляду ЄСПЛ рішень українських судів є порушення права на справедливий суд і обмеження доступу до правосуддя.

"З огляду на те, що при досить прогресивних нововведеннях судова реформа зумовлює істотне подорожчання й ускладнення судового розгляду, вважаю, що цілком можна прогнозувати збільшення кількості звернень українських громадян до ЄСПЛ", - сказав він.

Старший партнер адвокатського об'єднання "Юридична фірма Ario" Юліан Хорунжий зазначив, що одним з основних принципів судочинства є забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення, однак у випадках, визначених законом. При цьому таке обмеження в різних редакціях наявне в Конституції України з моменту її ухвалення, тобто Основний закон уже тривалий час передбачає, що відповідний процесуальний закон може передбачати рішення, які не підлягають касаційному оскарженню.

"Виходячи з практики ЄСПЛ, право на оскарження не може бути безмежним і має свої легальні межі. Головне, щоб ці обмеження не дисонували з одним із базових принципів ЄСПЛ, а саме із забезпеченням права на справедливий суд і звернення до суду. Зазначена практика ЄСПЛ уже кілька років як увійшла в постійну практику українського судочинства, зокрема у справах про право на касаційне оскарження, у справах про банкрутство, законодавство про яке вже з 2013 року встановлює обмеження щодо переліку судових рішень, які можуть бути оскаржені в касаційному порядку", - наголосив юрист.

Загалом, на думку Ю.Хорунжого, положення нових процесуальних кодексів, з одного боку, обмежать права сторін на оскарження певних рішень у касаційному порядку, але з іншого боку це зумовить зменшення навантаження на Верховний Суд, що має вплинути на якість роботи касаційного суду.

"Важливо враховувати, що досить часто безмежним правом звернення до суду касаційної інстанції сторони користувалися, порушуючи принцип змагальності та зловживаючи процесуальними правами для припинення, затягування або перешкоджання розгляду справи. Мета всіх цих дій - розвантажити Верховний Суд, адже на сьогодні це десятки тисяч справ", - сказав він.

Водночас Ю.Хорунжий наголосив, що ухвалені зміни процесуальних кодексів спочатку становлять певні ризики через нереформованість судів апеляційної інстанції, до роботи яких багато юристів мають серйозні питання.

"Апеляційні суди почнуть масово приймати остаточні рішення, які неможливо буде оскаржити, що може негативно вплинути на якість правосуддя загалом. Тому оновлення судів апеляційної інстанції є вкрай важливим, і вони мають викликати беззастережну довіру суспільства. Однак у будь-якому разі остаточне рішення суду, яким вирішено спір по суті, зможе бути оскаржене у Верховному Суді", - сказав він.

Зі свого боку керівний партнер юридичної групи LCF, член Ради із судової реформи при президентові України Ганна Огренчук зазначила, що передбачене реформою збільшення ставок судового збору за подання апеляційних і касаційних скарг може бути не таким істотним у разі, якщо процесуальні документи подаються в електронній формі.

"Законодавець мотивує учасників судового процесу подавати процесуальні документи в електронній формі - за подання процесуальних документів в електронній формі ставка судового збору буде трохи нижча", - сказала вона.

Г.Огренчук також звернула увагу, що в результаті прийняття судової реформи встановлюються абсолютно нові критерії для касаційного оскарження судових рішень. Зокрема, нові процесуальні кодекси виключають можливість для касаційного оскарження рішень за малозначущими спорами, визначення яких міститься в текстах кодексів.

"Встановлення таких критеріїв касаційного оскарження спрямоване переважно на зменшення навантаження на суд касаційної інстанції. Водночас передбачено збільшення термінів на оскарження судових рішень", - сказала вона.

Водночас, на думку радника юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" Олега Качмара, зміни до процесуальних кодексів, які певною мірою обмежують можливості оскарження судових рішень у касаційному суді, дають змогу зробити правосуддя ефективнішим.

"Більш ефективним правосуддя зможе стати тоді, коли позивач, чиє право порушено, зможе вчасно отримати рішення суду, що набули чинності, коли в апеляції та в касації оскаржуватимуться і переглядатимуться не всі підряд судові рішення за кожною справою, яку розглянув або розглядає суд першої інстанції, а тільки певні судові рішення і тільки в певних випадках, і коли Верховний Суд зможе сконцентруватися на найважливіших і найскладніших справах і на своїй основній функції - забезпечення єдиної правозастосовчої практики", - сказав він.

О.Качмар зазначив, що зміни в частині оскарження судових рішень встановлюють певні "фільтри" для оскарження і перегляду судових рішень касаційним судом і є логічним продовженням змін, які були внесені до Конституції України в 2016 році й передбачають забезпечення права на апеляційний перегляд справи та забезпечення права на касаційне оскарження судового рішення тільки у визначених законом випадках.

"Я не вважаю, що зазначені зміни обмежують конституційні права, і не думаю, що зазначені зміни суттєво збільшать кількість звернень до ЄСПЛ", - сказав він.

Як повідомлялося, у вівторок, 3 жовтня, Верховна Рада ухвалила в цілому закон (№6232), який забезпечить функціонування нового Верховного Суду як єдиної касаційної інстанції, а також нормативно врегулювала процесуальні механізми в судах.

Одним з основних нововведень закону є визначення Верховного Суду як єдиної касаційної інстанції в Україні та введення нового порядку розгляду ним справ.

Заступник голови Верховної Ради Оксана Сироїд (обрана від партії "Самопоміч") і кілька народних депутатів від фракції "Самопоміч" запропонували скасувати цей закон. У "Батьківщині" вважають, що внесені зміни в Кримінальному процесуальному кодексі звільнили від відповідальності співучасників злочинів колишнього президента України Віктора Януковича.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія збільшить військову підтримку України ще на 4,4 млрд данських крон у 2024 році

Українська авіація завдала за добу ударів по 8 місцях скупчення окупантів

Оборонний пакет США потрібно направити в Україну якнайшвидше - розмова Зеленського з американськими партійними лідерами

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 50 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

ЗС України відбили 82 атаки окупантів за добу на семи напрямках

"УЗ" стала об'єктом масових атак росіян: у Донецькій області загинуло троє залізничників

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару по Балаклії зросла до 10

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Окупанти завдали удару по вокзалу Балаклії, постраждали 7 мирних жителів - ОВА

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА