20:42 05.10.2017

Україна розширила використання МСФЗ і доступ до фінзвітності підприємств

2 хв читати
Україна розширила використання МСФЗ і доступ до фінзвітності підприємств

Застосування міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) в Україні розширено на великі підприємства та підприємства, що здійснюють видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, відповідні правки Верховна Рада внесла в четвер до закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".

"253 народні депутати ухвалили законопроект №4646-д! Ми даємо чіткий сигнал, що український бізнес готовий бути прозорим та зрозумілим для іноземних інвесторів та громадськості", - прокоментував його ухвалення прем'єр-міністр Володимир Гройсман на своїй сторінці у Facebook.

Мінфін зазначив, що розробив цей документ у рамках виконання зобов'язань відповідно до угоди про асоціацію з ЄС щодо наближення законодавства України у сфері бухгалтерського обліку до законодавства Євросоюзу.

Закон, зокрема, встановлює для цілей складання фінансової звітності критерії віднесення підприємств до мікро-, малих, середніх та великих підприємств: для включення до відповідної групи підприємство має відповідати двом із трьох описаних у документі критеріїв.

Для мікропідприємств – це балансова вартість активів до EUR350 тис., чистий дохід - до EUR700 тис., середня кількість працівників - до десяти осіб.

Для малих - відповідно EUR4 млн, EUR8 млн та 50 осіб; для середніх - EUR20 млн, EUR40 млн і 250 осіб.

Нарешті, для великих - це балансова вартість активів понад EUR20 млн, чистий дохід - більше ніж EUR40 млн і середня кількість працівників - понад 250 осіб.

Введено також поняття підприємств, що становлять суспільний інтерес, - емітенти, цінні папери яких допущені до біржових торгів, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди (НПФ), інші фінансові установи (окрім тих, що належать до мікро- та малих підприємств) і великі підприємства. Такі підприємства мають звітувати за МСФЗ і створити бухгалтерську службу щонайменше із двох осіб на чолі з головним бухгалтером, що має вищу економічну освіту і три роки стажу (окрім НПФ та інститутів спільного інвестування).

Встановлено також, що підприємства зобов'язані подавати фінансову звітність трудовим колективам на їхню вимогу та власникам (засновникам) згідно з установчими документами.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА