18:12 11.10.2017

Україна має змінити підхід до розрахунку потреби в знеболювальних препаратах - громадська організація

2 хв читати
Україна має змінити підхід до розрахунку потреби в знеболювальних препаратах - громадська організація

Україна має змінити підхід до розрахунку потреби в знеболювальних препаратах, відмовившись від її визначення на підставі "торішньої потреби", вважають у громадській організації "Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги (ПХП)".

В організації наголошують, що Міністерство охорони здоров'я формує потребу, збираючи з регіонів заявки про потребу в наркотичних препаратах. У свою чергу, фармацевтичні підприємства закуповують сировину для виробництва наркотичних препаратів за кордоном, замовляючи його в тому обсязі, який визначали регіони.

"Всю інформацію акумулює Державна служба з контролю за лікарськими засобами та наркотиками (Держлікслужба), яка підраховує потребу і через постанову уряду відправляє заявку до Міжнародного комітету з контролю за наркотиками (МККН, INCB International Narcotics Control Board). Україна, таким чином, отримує квоту на ввезення наркотиків і речовин, яку не можна перевищувати", - зазначають у Лізі.

Водночас у громадській організації наголошують, що "обласні управління охорони здоров'я часто виходять з так званої "торішньої необхідності".

"В Україні існувала стигма до паліативних пацієнтів, лікарі неохоче призначають наркотичні знеболювальні, оскільки мали доводити їх необхідність і вести сувору звітність. Хворі і сьогодні вмирають в муках через негуманні підходи до системи охорони здоров'я. Тому головне завдання для держави - відійти від нереалістичних цифр про необхідність знеболювання, сформувати реальні квоти і надати можливість людям хоча б за свої кошти купувати знеболювання для своїх рідних", - наголошують в "Українській лізі розвитку ПХП".

За даними ВООЗ, які наводить громадська організація, Україна потребує приблизно в 500 кг наркотичних речовин для забезпечення потреби невиліковно хворих, водночас ця потреба в Україні визначена на рівні 60 кг, при цьому в 2016 році в Україну було поставлено тільки 46 кг наркотичних речовин.

Забезпеченість знеболювання в Україні для паліативних хворих перебуває на рівні 20%.

90% аптек, що перебувають у приватній власності, не хочуть реалізовувати знеболювальні препарати і вкладати кошти в спеціальні умови зберігання наркотичних засобів.

Україна посідає передостаннє місце в Європі за споживанням знеболювальних препаратів (на останньому місці - Македонія).

У громадській організації відзначають зростання потреби в ПХП, обумовлене, зокрема, старінням населення та збільшенням кількості літніх людей, які страждають від важких хронічних невиліковних хвороб, зростанням рівня захворюваності та смертності від злоякісних новоутворень, поширенням невиліковних захворювань з вираженим хронічним больовим синдромом, високими темпами поширення мультирезистентного туберкулезому, ВІЛ-інфекції/СНІДу, гепатиту С та інших важких інфекційних захворювань.

Як повідомлялося, за даними "Української ліги розвитку ПХП", в Україні близько 500 тис. пацієнтів щороку потребують паліативної та хоспісної допомоги. Разом з членами їхніх сімей таким чином близько 2 млн осіб щорічної потребують психологічного і медичного супроводу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА