21:30 12.10.2017

"Трейд Коммодити" з вересня "викручувала руки" Нацполіціі, примушуючи укласти сумнівні договори на поставку палива на 380млн грн

3 хв читати
"Трейд Коммодити" з вересня "викручувала руки" Нацполіціі, примушуючи укласти сумнівні договори на поставку палива на 380млн грн

Національна поліція України ще у вересні відхилила пропозицію "Трейд Коммодити", яка перемогла на тендерах з постачання палива на суму 380 млн грн, після чого до початку жовтня відчувала значний тиск з боку представників цієї фірми, але в підсумку на початку поточного тижня остаточно відмовила ділкам, тим самим не допустивши витрати бюджетних коштів.
"Навіть незважаючи на неодноразові спроби блокування закупівлі та оскарження результатів торгів, їх (" Трейд Коммодити "- ІФ) дуже привабливу і наполегливу пропозицію було остаточно відхилено на початку цього тижня. Вдалося вчасно розгледіти її потенційно корупційний характер. Формально відмовили через істотну невідповідність тендерної документації чинному законодавству. Внаслідок принципової позиції МВС України та Нацполіціі не допущені витрати 380 млн грн з бюджету ", - написав директор департаменту коммуникації МВС України Артем Шевченко в четвер на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук.
За словами А.Шевченка  для забезпечення невідкладних потреб у службовій діяльності Нацполіція в установленому законодавством порядку проводила у вересні 2017 закупівлю бензину А-92, А-95 і дизельного палива. Всього до закупівлі були оголошені 6 лотів (UA-2017-08-19-000779-a). Запланована вартість закупівель склала 380 млн. грн.
"За результатами аукціону в електронній системі Prozorro найнижчу ціну для всіх марок бензинів і дизельного палива запропонувало товариство з обмеженою відповідальністю "Трейд Коммодити". Компанія не була раніше відома і почала з 2016 року, як гідра, розростатися на паливному ринку і отримувати великі замовлення на поставку палива, зокрема від державних підрядників", - написав він.
Цей учасник торгів подав документи до процедури закупівлі за схемою, раніше апробованою та впровадженою у кількох державних замовників.
"Суть її полягає в зниженні під час електронного аукціону ціни на бензини (дизпаливо) до неадекватного рівня, навіть значно нижче ринкових цін, чого не можуть собі дозволити інші учасники тендеру на кшталт відомих мережевих постачальників ОККО або WOG. Після укладення договору про закупівлю представники ТОВ дуже швидко (іноді неодноразово) зверталися до замовника з вимогою про підвищення ціни на поставлені нафтопродукти. Така вимога була зумовлена ​​тим, що діюча за договором ціна нижче ринкової. При цьому згода державного органу на підвищення вартості бензину (дизеля) і внесення змін до договору могла привести до вкрай негативних наслідків", - описав схему А.Шевченко.
За його словами, усвідомлюючи всі ризики такої ситуації, а також те, що представлені ТОВ документи в складі тендерної пропозиції істотно не відповідали вимогам тендерної документації відповідно до законодавства, Національна поліція під час проведення процедури закупівлі відхилила пропозицію "Трейд Коммодити" за всіма лотами і не допустила укладення з нею договорів на поставку нафтопродуктів. Внаслідок відхилення пропозиції поліція не допустила сплати цій компанії бюджетних коштів.
Протягом вересня - початку жовтня представники цієї фірми "викручували руки" Нацполіціі. Фірма використовувала всі можливі механізми для спонукання укладання договорів, зокрема - шляхом блокування закупівлі, оскарження її результатів в Антимонопольному комітеті тощо. Чи не на тих напали ", - підсумував А.Шевченко.
Як повідомлялося, 11 жовтня стало відомо про затримання заступника міністра оборони України Ігоря Павловського і директора департаменту державних закупівель Володимира Гулевича в зв'язку з махінаціями, пов'язаними із закупівлями палива для Міністерства оборони України. Доставка палива проводилася через компанію "Трейд Коммодити", на рахунках якої фахівці з НАБУ і СБУ виявили незаконно отриману суму в 149 млн грн.
Разом з тим, як повідомило видання "Дзеркало тижня" з посиланням на анонімне джерело, причетні до розкрадання 149 млн. грн. посадові особи компанії "Трейд Коммодити" встигли втекти до приїзду групи затримання з НАБУ: "Він (джерело - ІФ) не виключив, що фігурантів справи хтось попередив про спецоперацію Національного антикорупційного бюро, під час якої їх планували затримати".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА