11:43 20.10.2017

Детективи НАБУ завадили Розенблату вивезти матеріали, важливі для "бурштинової справи", гроші та прикраси

3 хв читати
Детективи НАБУ завадили Розенблату вивезти матеріали, важливі для "бурштинової справи", гроші та прикраси

 Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) перешкодили вивезенню народним депутатом (позафракційним) Бориславом Розенблатом матеріалів, важливих у розслідуванні "бурштинової справи", а також матеріальних і грошових цінностей, що були отримані як неправомірна вигода.

"19 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України запобігли вивезенню за кордон народним депутатом Бориславом Розенблатом матеріалів, важливих для розслідування так званої бурштинової справи, а також забезпечили його участь у судовому засіданні з продовження йому обов’язків", - йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ в п'ятницю.

У Бюро пояснили, що обшук у літаку був проведений відповідно до ч. 3 ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України для врятування майна, яке може мати ознаки речових доказів. При цьому затримання народного обранця не проводилося, уточнили в НАБУ.

За інформацією слідства, підозрюваний планував вивезти за межі України засоби комунікації, що могли містити інформацію з приховування слідів раніше вчинених злочинів та спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності - предмети раніше отриманої неправомірної вигоди, а також інше майно для унеможливлення його арешту в рамках кримінального провадження. Детективи також мали відомості, що підозрюваний міг мати при собі документи для виїзду за кордон з ознаками підроблення.

"Під час обшуку, проведеного безпосередньо в літаку, детективи НАБУ вилучили у Борислава Розенблата мобільні телефони, планшет; вироби, зовні схожі з коштовностями; платіжні картки, емітовані зарубіжними банками; паспорт громадянина України для виїзду за кордон та дипломатичний паспорт. При цьому для перетину кордону народний депутат використав саме дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов'язаною з виконанням професійних обов'язків, що він визнав публічно", - йдеться в повідомленні.

В апараті Верховної Ради та Міністерстві закордонних справ України пояснили НАБУ, що дипломатичний паспорт був виданий Б.Розенблату 17 жовтня у відповідь на його звернення начебто для здійснення робочої поїздки до Ізраїлю з 18 по 22 жовтня "з метою вивчення можливостей щодо кооперації та співпраці між Україною і Торгово-промисловою палатою Ізраїлю та Асоціацією виробників Ізраїлю". Але вилучені під час обшуку авіаквитки свідчать про те, що в цей час народний депутат планував перебувати в Німеччині.

Його заяви про те, що він заздалегідь повідомив слідчим про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності, наголосили в НАБУ. А лист, який Б.Розенблат на підтвердження своїх слів оприлюднив на сторінці у Facebook, надійшов до НАБУ вже після того, як рейс на Кельн мав вилетіти з Києва.

Після проведення обшуку в літаку детективи НАБУ вручили депутату повістки про необхідність його прибуття до Солом’янського районного суду Києва для участі в засіданні з продовження йому обов’язків підозрюваного.

При цьому у Бюро нагадали, що термін дії обов’язків Б.Розенблата, зокрема носіння електронного браслета, закінчився 16 жовтня, але продовжити їх суд не зміг через нез'явлення підозрюваного на засідання з розгляду відповідного клопотання.

У свою чергу Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) ініціювала питання про повторне покладення на Б.Розенблата обов'язків, термін дії яких закінчився (зокрема носіння електронного засобу контролю).

У НАБУ також зазначили, що повістка, вручена Б.Розенблату 19 жовтня, була вже третьою за останні шість днів. Першу йому намагалися законно вручити 14 жовтня, другу - через два дні. На засідання суду підозрюваний не з'явився, посилаючись на стан здоров'я (достовірність інформації перевіряється). Через такі дії підозрюваного суд не зміг своєчасно розглянути клопотання прокурора та прийняти рішення щодо продовження обов'язків Б.Розенблату.

Як повідомлялося, Б.Розенблат фігурує в так званій бурштиновій справі, відкритій за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовою особою) і ч. 2 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

19 жовтня співробітники Національного антикорупційного бюро України не допустили вильоту Б.Розенблата до Німеччини на лікування, повідомив адвокат.

20 жовтня Солом’янський районний суд Києва продовжить засідання у справі Б.Розенблата з питання обрання йому запобіжного заходу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА