16:51 20.10.2017

Порошенко вимагає якнайшвидше розробити новий законопроект про Антикорупційний суд і сподівається підписати його до кінця року

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко наполягає на якнайшвидшій підготовці законопроекту про Антикорупційний суд і сподівається, що вже до кінця року підпише відповідний закон.

"Тепер я наполягаю і заявляю, щоб за участю представників усіх фракцій негайно розпочали роботу з розробки нового проекту (про Антикорупційний суд - ІФ), де буде враховано всі пропозиції Венеціанської комісії", - сказав він під час відвідування 10-го мобільного прикордонного загону Державної прикордонної служби України в Бортничах (Київ) у п'ятницю.

Глава держави наголосив, що готовий делегувати до цієї робочої групи свого представника, "щоб протягом одного, двох, трьох тижнів комісія могла подати узгоджений законопроект".

Президент висловив сподівання, що до кінця 2017 року Верховна Рада ухвалить закон про Антикорупційний суд, і він його підпише.

П.Порошенко підкреслив, що в проекті державного бюджету на 2018 рік передбачається фінансування Антикорупційного суду. "У ньому передбачена дуже важлива стаття - це фінансування Антикорупційного суду, яка була внесена на мою вимогу. Це індикатор, який свідчить про твердий намір керівництва держави запустити в наступному році цей принципово важливий судовий орган", - зазначив президент.

Як повідомлялося, 19 жовтня народні депутати - автори законопроекту про антикорупційні судах (№6011), зареєстрованого в лютому 2017 року, відкликали свій проект з парламенту. "Ми відкликали свій законопроект про антикорупційний суд, щоб розчистити дорогу (президенту - ІФ)", - повідомила народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Світлана Заліщук.

Автор іншого законопроекту (№6529), який передбачає спеціалізацію суддів з розгляду корупційних справ, народний депутат з фракції "Блок Петра Порошенка" Сергій Алексєєв також заявив про те, що відкликав свою законодавчу ініціативу: "Я написав листа (спікеру парламенту - ІФ) Андрію Парубію, в якому прошу відкликати мій законопроект. Це потрібно для того, щоб розчистити поле для внесення і розгляду нового документа, який має намір внести президент".

Венеціанська комісія на пленарному засіданні 6 жовтня надала висновок, в якому підтримала створення в Україні Антикорупційного суду, передбаченого законом "Про судоустрій і статус суддів", який був схвалений 2.06.2016 року разом із законом "Про внесення змін до Конституції (щодо правосуддя)". Закон передбачає перехід України до триланкової судової системи і створення Вищого антикорупційного суду як суду першої інстанції. Також передбачено, що відносно Вищого антикорупційного суду слід ухвалити окремий закон.

При цьому Венеціанська комісія критично висловилася щодо законопроектів №6011 і №6529, зазначивши, що законопроект С.Алєксєєва передбачає створення окремих палат, а не окремого суду, в той час як законопроект Оксани Сироїд і Івана Крулька викликає сумнів в його відповідності Конституції і політизує процес призначення суддів, що суперечить принципу незалежності судової влади.

11 жовтня П.Порошенко заявив, що у Верховній Раді є необхідна для прийняття проекту закону про створення Антикорупційного суду кількість депутатів, і відразу після надходження до нього підготовленого законопроекту він готовий внести його до парламенту як невідкладний до розгляду.

19 жовтня ввечері народні депутати Єгор Соболєв (фракція "Самопоміч") і Юрій Левченко (позафракційний) заявили, що передали законопроект про Антикорупційне суді президенту П.Порошенко.

Створення Антикорупційного суду в Україні - одна з вимог учасників акції за велику політичну реформу, яка почалася в Києві 17 жовтня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА