18:41 25.10.2017

РФ висувала як умову звільнення Чийгоза і Умерова подання ними прохання Путіну - Джемілєв

3 хв читати
РФ висувала як умову звільнення Чийгоза і Умерова подання ними прохання Путіну - Джемілєв

 Російська сторона ставила умовою звільнення заступників голови меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова подання ними прохання про помилування президенту РФ Володимиру Путіну, повідомив Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, екс-глава меджлісу Мустафа Джемілєв.

"Два російських генерали приходили в камеру до Чийгоза і сказали, що, згідно з рішенням за результатами переговорів Ердогана і Путіна, він буде звільнений. Але є формальність: треба написати заяву про помилування і відкликати апеляційну скаргу. Ахтем Чийгоз сказав, що жодних заяв про помилування він писати не буде, але відкликатиме апеляційну скаргу з трактуванням, що в Росії взагалі немає жодного правосуддя, і нічого від цієї апеляції він не чекає, може. Також вони звернулися до Ільмі Умерова. Він теж сказав, що не писатиме жодних заяв, але він свою апеляційну скаргу теж відкликав з таким самим трактуванням ", - розповів Джемілєв сайту "15 хвилин".

"Їх в результаті звільнили. Там було якесь рішення про звільнення наших хлопців з якимось гуманітарним мотивом з підписом Путіна", - додав він.

Перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи (ТКГ) Ірина Геращенко повідомляє, що вимогу написати заяву про помилування І.Умерову і А.Чийгозу висували співробітники Федеральної служби безпеки РФ.

"Однією з передумов звільнення ФСБ було те, щоб Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз написали прохання про помилування Путіну. Мустафа Джемілєв у розпачі в Страсбурзі, під час візиту президента Порошенка і розмови з ним сказав, що цього ніколи не буде. Ми пишаємося Чийгозом і Умеровим, вони справді незламні. І всі ці довгі дні українська та турецька дипломатії робили все, щоб не було жодних передумов до чолобитної, тому що ці герої ніколи нічого такого Путіну не писали б", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook в середу.

Вона також повідомила, що про підготовлюване звільнення І.Умерова і А.Чийгоза члени української делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи знали за кілька тижнів. "Про те, що найближчим часом нам вдасться витягти лідерів кримських татар, посвячені знали ще кілька тижнів тому. Зокрема, дякую всій українській делегації в ПАРЄ, яка знала це в Страсбурзі та зберігала цю важливу таємницю, щоб не зірвалася справа", - написала І.Геращенко.

Адвокат Микола Полозов повідомив телеканалу ATR, що І.Умеров і А.Чийгоз звільнені від кримінальної відповідальності.

М.Джемілєв також повідомив, що в зв'язку зі звільненням А.Чийгоза можуть бути звільнені й інші фігуранти "справи 26 лютого" Мустафа Дегерменджі й Алі Асанов. "У них справа білими нитками шита, вони роблять, що хочуть, тому прогнозувати не можна тут. Якщо головного фігуранта звільняють, було б смішно навіть з точки зору російського правосуддя засуджувати Дегерменджі та Асанова", - підкреслив він.

За словами Джемілєва, після прибуття І.Умерова і А.Чийгоза їх повезли на медичний огляд. Який період часу вони там пробудуть, поки що невідомо.

Як повідомлялося, 11 вересня російський суд в анексованому Криму засудив А.Чийгоза до 8 років колонії суворого режиму. 27 вересня Сімферопольський районний суд оголосив вирок у справі І.Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.

25 жовтня вони були передані Туреччині, після чого мають прибути в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА