19:56 31.10.2017

Двох фігурантів "справи про рюкзаки" повідомлено про підозру в розтраті 14 млн грн

5 хв читати
Двох фігурантів "справи про рюкзаки" повідомлено про підозру в розтраті 14 млн грн

Двох з трьох підозрюваних у "справі про рюкзаки" повідомлено про підозру в розтраті 14 млн грн, третього доправляють із Харкова до Києва, повідомляє Національне антикорупційне бюро України.

"Двом особам, затриманим детективами НАБУ і прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 31 жовтня в рамках розслідування так званої "справи рюкзаків", повідомили про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України. Зокрема, мова йде про колишнього заступника міністра внутрішніх справ України і приватну особу", - йдеться в повідомленні НАБУ на сторінці в Фейсбуці у вівторок ввечері.

Ще одну людину, також затриману в цей день у рамках розслідування кримінальної справи, доправляють з Харкова до Києва для вручення підозри.

Раніше про повідомлення щодо підозри двох з трьох підозрюваних у "справі про рюкзаки", зокрема сина глави МВС України Арсена Авакова Олександра, заявило джерело.

Як повідомлялося, раніше А.Аваков підтвердив інформацію про проведення Національним антикорупційним бюро України обшуків у його сина Олександра. Ряд ЗМІ повідомляють, що обшуки ведуться в рамках розслідування справи про закупівлю Міністерством внутрішніх справ в кінці 2014 і на початку 2015 року рюкзаків для МВС та Національної гвардії, відкритого в 2015 році. Пізніше екс-радник голови МВС, лідер Соціалістичної партії України Ілля Ківа і народний депутат фракції БПП Сергій Лещенко повідомили про затримання в Києві Олександра Авакова.

Агентству також стало відомо про затримання в Києві екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря в рамках справи, по якому у вівторок проводився обшук в Харкові.

Як повідомлялося, раніше А.Аваков підтвердив інформацію про проведення Національним антикорупційним бюро України обшуків у його сина Олександра. ЗМІ повідомляють, що обшуки ведуться в рамках розслідування справи про закупівлю Міністерством внутрішніх справ наприкінці 2014 і на початку 2015 року рюкзаків для МВС та Національної гвардії, відкритого в 2015 році. Пізніше екс-радник голови МВС, лідер Соціалістичної партії України Ілля Ківа і народний депутат фракції БПП Сергій Лещенко повідомили про затримання в Києві Олександра Авакова.

Агентству також стало відомо про затримання в Києві екс-заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря в рамках справи, за якою у вівторок проводився обшук у Харкові.

У вівторок сина А.Авакова доправили в НАБУ.

Солом'янський районний суд Києва у вівторок не розглядатиме клопотання щодо запобіжного заходу Олександру Авакову, повідомила прес-секретар Солом'янського суду Яна Квітченко: "Клопотання, яке вас цікавить, у суд не надходило. Тому сьогодні воно розглядатися не буде. Робочий час закінчився. Ми не маємо права його розглядати. Документи ми приймаємо до 18.00".

На початку 2015 року журналіст Роман Бочкала на сторінці в Facebook з посиланням на інформацію з Генпрокуратури написав: "Старший слідчий з особливо важливих справ. ГПУ відкрила кримінальне провадження за рюкзаками Авакова. За тими самими, що за 3000 грн. І яких ніхто не бачив".

На початку квітня 2015 народний депутат Юрій Левченко заявив, що СБУ провела обшуки в кабінетах чиновників МВС, зокрема і С.Чеботаря, і знайдені в ході обшуку предмети свідчать про те, що МВС "кришувало" корупційні схеми.

Заступник міністра відкинув звинувачення на свою адресу і заявив, що вважає їх спланованою провокацією з метою дискредитувати його і МВС і зупинити боротьбу з корупцією. Він також повідомив про погрози на свою адресу та адресу його членів сім'ї.

Згодом керівник програми "Наші гроші" на телеканалі ZIK Денис Бігус повідомив, що на його знімальну групу напали біля будинку С.Чеботаря; журналісти встановили особи двох з трьох нападників.

6 травня комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції зажадав від міністра внутрішніх справ провести службове розслідування у зв'язку з нападом на журналістів і усунути С.Чеботаря від займаної посади на час розслідування. Водночас керівник комітету Вікторія Сюмар зазначила, що земельна ділянка, на якій стався інцидент, С.Чеботарю не належить.

13 травня 2015 року подав у відставку після скандалу з журналістським розслідуванням і був звільнений розпорядженням уряду від 14 травня 2015 року.

Разом з тим, екс-глава Головного слідчого управління Служби безпеки України Василь Вовк 13 лютого 2016 року заявив, що йому не відомо про встановлення прихованих камер в кабінеті тодішнього заступника міністра внутрішніх справ С.Чеботаря. Він порадив журналістам звернутися з приводу прослуховування С.Чеботаря з офіційним запитом до СБУ.

Водночас, журналіст програми "Схеми" Наталія Седелецька допустила, що відеозапис у ЗМІ, нібито таємно знятий 3 грудня 2014 року в кабінеті С.Чеботаря і викладений наприкінці січня 2016 року в YouTube користувачем під ніком Sans Corruption, на якій син міністра внутрішніх справ Олександр Аваков, ймовірно, домовлявся c С.Чеботарем про постачання рюкзаків для підрозділів МВС, справжній.

"У кабінеті С.Чеботаря - на той час заступника Аваков - в його кабінеті на той час була встановлена так звана прослушка і відеоспостереження. І цей відеозапис було встановлено на прохання військової прокуратури працівниками СБУ. Військова прокуратура на той час вже підозрювала С.Чеботаря в корупційних схемах і встановила в його кабінеті це відеоспостереження", - сказала Н.Седелецька в коментарі одному з українських телеканалів.

Міністр внутрішніх справ України на своїй сторінці в соцмережі Facebook тоді написав, що цей відеозапис і тема закупівлі рюкзаків для МВС спливлb в ЗМІ не випадково "напередодні звіту і перезавантаження уряду". "Темі рік - і вже коментаторів і викривачів вистачало. І перевірки та порушення за заявами з боку прокуратури були - і що? Та нічого. При тому, що навряд чи мене можна зарахувати до тих, у кого хороші відносини з прокурорськими", - зазначив А.Аваков.

Він ще раз наголосив, що тендерна процедура закупівель "була бездоганною", а ціна поставки - мінімальною з 5 пропозицій. "Поставка була реальною, в термін, без найменшого порушення. Рюкзаки були поставлені та експлуатуються в спецпідрозділах. Невелика кількість залишилося на складах (бажаючі можуть оцінити модель через звернення до прес-служби). Ні я, ні моя дружина, як раніше заявляли, ні мій син - як заявляють зараз - не мають і не мали відношення до постачальників, які в результаті конкурсу поставили продукцію", - наголосив міністр.

Він також запропонував, щоб прокуратура та інші правоохоронні органи перевірили закупівлю цих рюкзаків і покарали винних, якщо такі виявитися. "А ні - видайте, нарешті, "папірець", справжній папірець, броню", що б припинити цю нескінченну балаканину і спекуляцію навколо вигаданої історії", - написав глава МВС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА