11:47 03.11.2017

Консули не можуть отримати доступ до чотирьох політв'язнів у РФ

2 хв читати
Консули не можуть отримати доступ до чотирьох політв'язнів у РФ

Українські консули не мали доступу до відвідування чотирьох політв'язнів, громадян України, за весь час їх незаконного утримання в РФ: Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Ферата Сайфуллаєва та Рустема Ваїтова.

"На сьогодні є четверо політв'язнів, до яких не було допуску консулів. За весь час доступу не було взагалі до Сенцова, Кольченка, Ваїтова та Сайфуллаєва", - сказала речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, російська сторона мотивує відмову тим, що всі незаконно заарештовані є кримчанами, а отже, начебто громадянами РФ, оскільки набули російське громадянство внаслідок анексії півострова.

Як повідомлялося, Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону (РФ) в серпні 2015 року засудив О.Сенцова, затриманого в Криму в 2014 році, до 20 років колонії суворого режиму. У РФ українського режисера звинуватили у створенні на території півострова "терористичного угруповання". У тій же справі О.Кольченко був засуджений до десяти років позбавлення волі. На початку травня 2016 року засуджені заповнили документи для передачі в Україну для відбування покарання, але в жовтні заступник міністра юстиції України Сергій Петухов повідомив, що РФ відмовилася передати О.Сенцова та О.Кольченка для відбування покарання на батьківщину.

Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 7 вересня 2016 року засудив Руслана Зейтуллаєва до семи років ув'язнення; Ф.Сайфуллаєв, Р.Ваїтов та Юрій Прімов отримали по п'ять років позбавлення волі. За версією слідства, Р.Зейтуллаєв організував у Севастополі регіональний законспірований підрозділ "Хізб ут-Тахрір", інші обвинувачені були вербувальниками до лав організації. Фігуранти свою провину не визнали. Вони заявляли, що справа політично мотивована, а їх кримінальне переслідування пов'язане з тим, що вони є кримськими татарами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА