11:46 06.11.2017

Журналістське розслідування: Мета офшору для Roshen - мінімізація податків, а не "сліпий траст"

3 хв читати
Журналістське розслідування: Мета офшору для Roshen - мінімізація податків, а не "сліпий траст"

Метою перебудови структури президентської кондитерської корпорації Roshen і створення офшорних компаній була мінімізація податків, а не передача компанії в "сліпий траст", йдеться в журналістському розслідуванні Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP та "Слідство-Інфо".

"Судячи з усього, офшорні фірми створювалися саме для уникнення податків у разі продажу чи отримання доходу", - йдеться в матеріалі, оприлюдненому в неділю.

Згідно з наявними у журналістів даними, нині корпорацією Roshen надалі володіє нідерландська компанія.

За документами, які німецька газета Süddeutsche Zeitung отримала і передала мережам журналістів-розслідувачів ICIJ та OCCRP, у червні 2014 року юристи з української фірми Avellum, яка представляє інтереси президента України Петра Порошенка, написали юристам з фірми Appleby з Острова Мен листа, в якому продаж Roshen розглядається як одна з можливих опцій.

"Справа надзвичайно делікатна. Ім'я клієнта - Петро Порошенко. Ми працюємо над реструктуризацією його кондитерського бізнесу (Roshen). Для отримання доступу до міжнародних ринків ми збираємося збудувати нову холдингову компанію групи в Люксембурзі. Під ним буде голландський суб-холдинг, який володітиме всіма оперуючими компаніями. З податковими цілями над люксембурзькою компанією буде кіпрська фірма. Вона буде володіти офшорною компанією - ми надаємо перевагу БВО (Британські Віргінські острови - ІФ), але Острів Мен також може підійти... Вона буде володіти акціями та отримувати дивіденди. Продаж акцій у певний момент є можливим (якщо інвестор запропонує хорошу ціну)", - йдеться в документі.

Журналісти нагадали, що П.Порошенко пояснював необхідність створення офшорної структури виключно потребою передати кондитерський бізнес у "сліпий траст".

За словами юриста Богдана Боровика, з листа не випливає, що метою або опцією при побудові офшорної структури був траст і така структура не потрібна для того, щоб передати управління компанією в "сліпий траст".

"З цього листа не слідує, що продаж був єдиною головною метою. Це була одна з можливостей на майбутнє...Така структура потрібна, скоріше за все, якщо планується продаж. Тобто для оптимізації доходів від продажу. Для самого траста вибудовувати всі ці три компанії я не бачу потреби", - зазначив юрист.

У свою чергу юристи П.Порошенка наполягають, що структурували Roshen так, щоб усі податки сплачувалися в Україні.

Корпорація Roshen входить до топ-30 найбільших виробників кондитерських виробів у світі. До неї входить Київська, Кременчуцька, дві Вінницькі кондитерські фабрики та Вінницький молочний завод (Україна); Клайпедська кондитерська фабрика (Литва) та фабрика BonbonettiChoco (Угорщина). Виробничу діяльність Липецької фабрики (РФ) було зупинено з 1 квітня 2017 року.

Згідно з підписаним Петром Порошенком в січні 2016 року договором, він передав свою 85-відсоткову часту в корпорації в незалежний сліпий траст(blind trust) компанії Rothschild Trust. Банк-управитель траста має також 4-річне доручення на переговори про продаж активів. Президентові корпорації Roshen В'ячеславу Москалевському належить 13% через інвестфонд "Кондитерінвест", ще чотирьом топ-менеджерам - по 0,5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА