17:00 08.11.2017

Створення Держбюро розслідувань провалено, після 20 листопада 7 тисяч проваджень передавати буде нікуди - Луценко

3 хв читати
Створення Держбюро розслідувань провалено, після 20 листопада 7 тисяч проваджень передавати буде нікуди - Луценко

 Державне бюро розслідувань (ДБР) не було створене з політичних мотивів через небажання створювати органи, що розслідують корупційні злочини. Після 20 листопада, з позбавленням прокуратури функцій розслідування справ, 7 тисяч проваджень передавати буде нікуди, заявляє генпрокурор України Юрій Луценко.

"Слідство потрібно було відокремити від прокуратури... необхідно розвести процесуальне керівництво і слідство... Але комісія не впоралася з поставленим завданням (щодо створення ДБР - ІФ)... політики не хочуть створювати органи, які мають боротися з корупцією... До 20.11 завершується період самостійного розслідування", - сказав Ю.Луценко на комітеті правоохоронної діяльності в середу в Києві.

За його словами, величезна кількість справ, готуються до передачі до НАБУ - близько 15 тисяч. Генпрокурор зазначив, що загалом у прокуратурі нині близько 37 тис. справ, майже 7 тис. - підслідність Держбюро розслідувань, яке так і не було створено.

"Я точно знаю, що швидко створити ДБР уже неможливо, навіть якщо завтра буде його голова.... Це означає, що немає можливості говорити про ДБР найближчим часом", - зазначив генпрокурор.

У зв'язку з цим, як наголосив Ю.Луценко, потрібно змінити і механізм створення Держбюро розслідувань.

"Що потрібно зробити в законодавчому полі?.. Із Держбюро розслідувань експеримент не вдався. Якщо до Нового року цей механізм не запрацює... не буде створено до Нового року, то потрібні законодавчі зміни для надання повноважень розслідування іншим органам", - висловив переконання генпрокурор.

При цьому він заявив, що "віддасть усі справи, які згідно із законом має віддати до НАБУ", і залишить за своїми слідчими справи, які залишаються за прокуратурою ще протягом двох років.

"Разом зі слідчими поліції та СБУ вони розслідуватимуть нові справи", - пояснив генпрокурор.

Як повідомлялося, ще 2 жовтня начальник департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк висловив занепокоєння щодо бездіяльності Верховної Ради в частині створення ДБР, що може негативно позначитися на розслідуванні резонансних справ, зокрема злочинів за часів Євромайдану.

"Я хотів би акцентувати увагу на тому, що не лише гучні заяви перешкоджають розслідуванню. У нас настає черговий час Х змін до законодавства, що набувають чинності 20 листопада 2017 року, які стосуються підслідності злочинів ДБР і НАБУ. Підслідність ДБР - це справи щодо злочинів під час Майдану", - сказав С.Горбатюк у Києві на брифінгу.

Він пояснив, що 20 листопада спливає термін так званого перехідного періоду, до якого прокуратура має передати справи, підслідні ДБР, у розслідування Бюро, проте ДБР досі не створено. "Продовжити розслідування злочинів ДБР не може. Є перехідні положення, які дозволяють слідчим прокуратури завершувати розпочаті справи, підслідні ДБР, але нічого нового реєструвати слідчі прокуратури вже не матимуть права", - наголосив начальник департаменту спецрозслідувань.

Тобто, за його словами, в разі виявлення злочину його може зареєструвати лише ДБР, якого ще немає. "Залишається півтора місяця - немає ніякого руху від Верховної Ради для того, щоб якимсь чином міняти це", - висловив жаль С.Горбатюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

Окупанти обстріляли Харків, інформація про постраждалих уточнюється - мер

Спецпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом смерті мобілізованого дорогою до навчального центру на Закарпатті

Через ворожий обстріл у Новокаїрах постраждав чоловік - Херсонська ОВА

Ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району, попередньо постраждали 4 людини - голова ОВА Лисак

Ексдепутата Запорізької міськради, який коригував ворожі ракети, засуджено до 15 років в'язниці

Україна і НАТО погодили план роботи на травень для активізації пропозицій до саміту альянсу у Вашингтоні - Міноборони

Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА