12:20 10.11.2017

САП занепокоєна конфліктною ситуацією між НАБУ і НАЗК

3 хв читати
САП занепокоєна конфліктною ситуацією між НАБУ і НАЗК

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) украй занепокоєна ситуацією, що виникла останніми днями у взаємовідносинах Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) та вимагає невідкладної реакції.

У заяві САП, оприлюдненій на сторінці у Facebook у п'ятницю, зазначено, що виникла ситуація має також стати предметом розгляду на засіданнях відповідних органів контролю - Ради громадського контролю при НАБУ та Громадської ради при НАЗК.

САП закликає керівників НАБУ та НАЗК "діяти виключно у межах повноважень і відкинути будь-які спокуси використати займане високе посадове становище для уникнення можливої юридичної відповідальності".

"Згідно із законом, САП не має повноважень контролю за діяльністю НАЗК і має лише окреслені виключно рамками кримінального процесу повноваження з нагляду за НАБУ. Водночас САП наділена конституційною функцією організації досудового розслідування в кримінальних провадженнях, що розслідуються детективами НАБУ, тому не може залишатись осторонь спроб використання цих розслідувань для зведення особистих рахунків", - йдеться в повідомленні.

У САП зазначили, що незважаючи на відсутність у директора НАБУ Артема Ситника законодавчих процесуальних повноважень як керівника органу досудового розслідування, а, отже, й відповідальності, але, враховуючи ступінь його впливу на процеси, які відбуваються в його відомстві, одразу ж після отримання першої підтвердженої інформації про проведення НАЗК перевірки щодо дотримання ним вимог закону України "Про запобігання корупції" прокурори САП витребували у НАБУ кримінальне провадження про можливе недостовірне декларування посадовими особами НАЗК, розпочате детективами в жовтні, а також запропонували детективам проведення слідчих (розшукових) і процесуальних дій лише за участю процесуальних керівників у приміщення САП до вжиття директором НАБУ заходів самостійного врегулювання виниклої суперечності.

"Натомість директор НАБУ обрав інший шлях. Своїм листом очільник Бюро відкинув законні вказівки прокурорів САП, вказавши на їх вигадану "нікчемність, неправомірність і відсутність підстав для виконання..." і, принагідно голослівно звинувативши САП у "потуранні неправомірним діям учасників кримінального провадження, самоусуненні від виконання... функцій процесуального керівника... створенні перешкод до здійснення швидкого, повного та неупередженого розслідування...", - йдеться в заяві.

У прокуратурі зазначили, що такі дії директора НАБУ свідчать про дійсну наявність реального конфлікту інтересів та небажання вирішувати його відповідно до закону.

У САП також вважають неприйнятним із точки зору закону в оприлюдненому НАБУ фрагменті листування з НАЗК посилання на матеріали розслідуваного детективами НАБУ кримінального провадження.

"Більше того, враховуючи, що Корчак Н.М. (голова НАЗК Наталія Корчак - ІФ) у згаданому провадженні наразі має статус свідка, викладені в оприлюдненому НАБУ листі аргументи щодо її необ'єктивності є надуманими, а поєднання різних за своєю суттю питань адміністративного та кримінального проваджень - штучними, тому ґрунтовані на цьому спроби керівника НАБУ таким чином уникнути виконання законних вимог НАЗК є противоправними", - зазначили в САП.

Прокуратура застерігає, що будь-які спроби використання досудового розслідування як засобу тиску будуть рішуче припинені, а зазначене кримінальне провадження має розгортатися виключно згідно із законом.

"Наявні підозри про вчинення кримінального правопорушення мають бути або підтверджені, або спростовані, у тому числі шляхом проведення слідчих дій зі службовими особами НАЗК, незалежно від посад, які вони обіймають. Водночас не повинно виникати жодних зауважень щодо заангажованості керівника НАБУ, які б дозволяли в подальшому ставити під сумнів результати досудового розслідування", - йдеться в документі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА