16:14 15.11.2017

НАБУ побоюється колапсу в роботі бюро через зміни в процесуальних кодексах у рамках судової реформи

3 хв читати
НАБУ побоюється колапсу в роботі бюро через зміни в процесуальних кодексах у рамках судової реформи

Національне антикорупційне бюро України закликає президента України Петра Порошенка не підписувати законопроект №6232 про внесення змін до низки процесуальних кодексів у поточній редакції, оскільки дія цього закону може паралізувати роботу бюро вже в листопаді.

"Підписання президентом України Закону №6232 призведе до колапсу в роботі НАБУ та інших органів досудового розслідування та паралізує систему правосуддя України. Крім того, велике занепокоєння викликає очікуване закінчення 20 листопада цього року повноважень слідчих органів прокуратури щодо здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які належать до підслідності НАБУ та зареєстровані до грудня 2015 року (близько 3,5 тис. проваджень)", - йдеться в заяві, розміщеній на сайті НАБУ в середу.

У бюро прогнозують, що передання такої кількості проваджень до НАБУ, в штаті якого працюють близько 200 детективів, "фактично зупинить усі поточні розслідування бюро стосовно топ-корупціонерів".

У заяві зазначено, що законопроект №6232, зокрема, пропонує зміни до ст. 219 КПК України, згідно з якими обрахування термінів досудового розслідування здійснюватиметься з моменту внесення відомостей до ЄРДР (навіть якщо особу правопорушника не встановлено), а слідчий буде зобов’язаний закрити кримінальну справу в разі завершення встановлених термінів, безвідносно, чи розкритий злочин.

"Запропоновані зміни суперечать не лише міжнародному праву, а й національному законодавству. Вони призведуть до порушень законних прав заявників, потерпілих, цивільних позивачів, інтересів держави, адже не передбачають можливості поновлення досудового розслідування. За таких обставин, після закінчення строку досудового розслідування притягнути до кримінальної відповідальності особу, яка вчинила злочин, буде неможливо", - констатують у НАБУ.

Крім цього, законопроект пропонує суттєві зміни до КПК, які передбачають отримання дозволів на застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а саме передбачено можливість їх отримання лише в межах територіальної юрисдикції суду, де розташований орган досудового розслідування як юридична особа.

"Такі зміни створюватимуть надмірне навантаження на окремі судові установи за місцем реєстрації юридичної особи. (...) Щодо іншої "новації" - необхідності перед отриманням дозволу на обшук довести слідчому судді відмову особи від добровільної видачі предметів чи документів, які планується відшукати, - своїми наслідками вона матиме знищення фігурантами розслідувань доказової бази у кримінальних провадженнях та нівелювання ролі обшуку як слідчої дії", - вважають у бюро.

Зважаючи на таку ситуацію НАБУ закликає президента України "в жодному разі" не підписувати законопроект №6232 у поточній редакції.

"Зміни до КПК мають бути допрацьовані після проведення відповідних консультацій з усіма суб’єктами кримінального процесу", - додали в бюро.

НАБУ також звернулося до голови комітету ВР України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з проханням невідкладно ініціювати питання щодо внесення змін до Перехідних положень КПК України, а саме - усунення обмеження щодо двох років розслідування органами прокуратури кримінальних проваджень, підслідних НАБУ, що дасть можливість прокурорам завершити їхні розслідування, розпочаті до грудня 2015 року, а Національному бюро — продовжувати ефективно виконувати свою роботу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Країни НАТО не мають наміру розміщувати свої війська в Україні - Столтенберг

Фракція "Слуги народу" ухвалила рішення про необхідність поділу повноважень Мінвідновлення - Безгін

Спортсмени можуть допомогти в залученні більшої кількості країн до Глобального саміту миру - Єрмак

Кабмін передав Міноборони повноваження Генштабу щодо погодження бронювання

У Львівській області чоловік загинув унаслідок вибуху гранати

Зеленський підписав Укази про призначення понад 100 суддів

Зеленський: Кремль відзначив день завершення Другої світової війни своїм нацизмом – масованим ударом по Україні

Зеленський: Зрив будь-яких спроб наступальних дій РФ – це нагальний пріоритет

Зеленський провів телефонну розмову із прем'єр-міністром Саудівської Аравії

Окупанти за добу завдали 59 ракетних і 55 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА