20:47 15.11.2017

"Укрзалізниця" ініціює посилення відповідальності за пошкодження інфраструктури

2 хв читати
"Укрзалізниця" ініціює посилення відповідальності за пошкодження інфраструктури

ПАТ "Укрзалізниця" ініціює кримінальну та посилення адміністративної відповідальності за крадіжки та пошкодження елементів залізничної інфраструктури.

Як повідомила прес-служба ПАТ, відповідний проект закону України "Про внесення змін до Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за пошкодження залізничної інфраструктури" обговорили на нараді фахівці "Укрзалізниці" і Міністерства інфраструктури.

ПАТ зазначає, що наразі інфраструктура "Укрзалізниці" майже щодня зазнає пошкоджень у результаті дій сторонніх осіб. Зловмисники викрадають кабель залізничної сигналізації та зв'язку, дросель-трансформатори, розбирають обладнання верхньої будови колії, пошкоджують вікна пасажирських поїздів і лінзи світлофорів тощо.

"Щорічно ця ситуація погіршується, і залізничникам все складніше власними силами забезпечувати збереження інфраструктури і вантажів. Так, в 2015 році залізниця зазнала збитків від розкрадань на загальну суму 35 млн грн, в 2016 році - понад 50 млн грн і за 9 місяців 2017 – понад 44 млн грн на жаль, тільки 53% таких втручань класифікуються як злочини, і лише невелика їх частина виводиться доходить до розгляду судовими інстанціями та прийняття відповідного рішення", - йдеться в повідомленні.

Статистика свідчить, як зазначає ПАТ, що наразі ситуація з розкраданням залізничної інфраструктури абсолютно не контролюється з боку правоохоронців, а масштаби цих випадків призводять до створення аварійно-небезпечних ситуацій, порушення стабільної роботи залізничного транспорту, невиконання графіків руху поїздів та інших негативних наслідків.

Так, наприкінці вересня 2017 злочинці зрізали охоронні пристрої на шляхопроводі перегону Верхньодніпровськ - Верхівцеве на швидкісному ходу "Інтерсіті+" № 734/733 Київ-Покровський. Було демонтовано 80 м пристрою, потрібного для безпечного проходу коліс потяга в разі сходження з рейок.

"Залізничники ліквідували пошкодження, проте в області вичерпуються всі резерви і можливості для відновлення наслідків злочинного вандалізму. Крім того, вони самостійно не можуть вплинути на незаконну діяльність пунктів прийому металобрухту, куди зловмисники за копійки здають залізничне майно, собівартість яких значно більша", - повідомляє "Укрзалізниця".

На думку фахівців УЗ, урегулювання ситуації на законодавчому рівні: визнання кримінальними протиправних посягань в сфері залізничного транспорту та посилення відповідальності за злочинні посягання на майно залізничного транспорту, сприятиме посиленню правового захисту стратегічної інфраструктури держави.

"Уже найближчим часом залізничники разом з фахівцями Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції, Мінекономрозвитку і Мінінфраструктури пропрацюють питання про можливість застосування окремих статей кодексу для посилення відповідальності за втручання в роботу залізничного транспорту. Після доопрацювання законопроекту також передбачається посилення адміністративної відповідальності за такі порушення", - резюмує "Укрзалізниця".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА