12:05 19.11.2017

Грецьке поховання IV-III ст. до н.е. виявлено на пляжі в Євпаторії

2 хв читати

 Випадковий перехожий виявив стародавню могилу на одному з центральних пляжів в курортному місті Євпаторії на заході Криму, повідомила прес-служба міськадміністрації.

"Чоловік побачив в піску край великої кам'яної плити. Він зацікавився знахідкою і повідомив про неї в Євпаторійський краєзнавчий музей. Працівники музею обстежили рукотворний кам'яний ящик завдовжки один метр двадцять сантиметрів", – йдеться в прес-релізі.

У результаті виявлено давньогрецьку плитову могилу кінця IV – початку III століття до нашої ери. Археологи припускають, що це поховання дитини.

"На думку фахівців, могила з Керкінітиди – давньогрецького міста, що існувало з середини VI століття до н.е. на заході Кримського півострова на місці нинішньої Євпаторії", – наголошується в повідомленні.

У кам'яному ящику знайдено залишки похоронного інвентарю: астрагали (гральні кістки), дві посудини та маленьку монету.

Стародавні греки ховали своїх родичів у різних похоронних спорудах: склепах, плитових могилах, в ґрунтових ямах.

"Знайдено чудовий експонат, нечасто зустрічаються такі знахідки. Добре обтесані вапнякові плити, з яких виконані стіни, ретельно підігнані одна до одної", – цитує прес-служба заступника директора з наукової роботи Євпаторійського краєзнавчого музею Людмилу Дубініну.

Незвичайність знахідки ще й у тому, що в цьому районі раніше не знаходили нічого подібного. Більше двох тисячоліть тому берег моря був набагато далі, ніж зараз, можливо, щось залишилося під водою.

У 1970-х роках під час будівництва одного з кафе в Євпаторії знайшли ділянку некрополя з двома плитовими могилами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА