09:42 21.11.2017

Воїни Десантно-штурмових військ ЗСУ змінили блакитні берети на темно-бордові

4 хв читати
Воїни Десантно-штурмових військ ЗСУ змінили блакитні берети на темно-бордові

Бійці Десантно-штурмових військ Збройних сил України змінили свої головні убори на берети темно-бордового кольору.

"Відтепер моїм рішенням кольором українського десанту стає темно-бордовий. Це колір крові десантників, пролитої в боях за Україну", - заявив президент України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди Дня десантника на Михайлівській площі в центрі Києва у вівторок уранці.

Він наголосив, що берети саме такого кольору використовують 59 країн світу, 19 з яких - країни-члени НАТО.

"Таким чином ми вводимо ще один стандарт Північноатлантичного альянсу до братерства з яким я маю твердий намір привести Україну", - сказав він, після чого відбулася церемонія із заміни блакитних беретів на темно-бордові.

Як повідомлялося, 5 листопада 2017 року командування 79-ї десантно-штурмової бригади повідомило, що в поточному місяці Високомобільні десантні війська Збройних сил України (ВДВ ЗСУ) змінюють назву на Десантно-штурмові війська.

"Певні зміни будуть і в елементах форми одягу, і атрибутики, проте головна місія десантників - бути у всьому першими, бути кращими, бути на вістрі подій і виконувати найскладніші завдання - все це залишається актуальним для "крилатих піхотинців", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сторінці бригади у Facebook у неділю.

Командувач високомобільних десантних військ ЗСУ Михайло Забродський зазначив, що змінюються цілі та принципи застосування таких підрозділів, а також форма, "яка головним чином буде схожа на традиції таких підрозділів більшості країн світу".

"Берети і тільняшки кольору неба для десантників всіх поколінь залишаться святинею, символом причетності до славного десантного братства. Це - історія, традиції, яких ніхто не забуває і ніхто не заперечує. Але вже незабаром десантники сучасного періоду розвитку ЗСУ, воїни оновлених десантно-штурмових військ, нове покоління захисників України будуть іншими", - зазначив М.Забродський.

Раніше командування ВДВ ЗСУ оприлюднило ініціативу зі зміни кольору використовуваних бійцями цього роду військ головних уборів - беретів - з блакитного на темно-бордовий, а також роз'яснило значення використовуваної на уніформі символіки.

"Нові традиції: З поваги до перемог українських десантників в нинішній російсько-українській війні, їм запропоновано використовувати берет як єдиний повсякденний і парадний головний убір. Від солдата і до генерала армії. Не кашкет, а берет кольору крові, пролитої в боях за державний суверенітет, територіальну цілісність і політичну волю України", - зазначалося в повідомленні.

В інформації зазначається, що на сьогодні 59 країн світу з тих, де десантні підрозділи не є одночасно силами спеціальних операцій, зокрема 19 країн-членів НАТО, використовують темно-бордовий берет. "Лише 7 (!) країн світу використовують для своїх десантних підрозділів блакитний колір. Це Росія і країни, до останнього часу від неї залежні: Таджикистан, Казахстан, Киргизія, Вірменія, Білорусь, Україна. Болгарія (єдиний виняток - країна не екс-СРСР ) використовує блакитний берет для підрозділу спеціальних сил. Для всього світу блакитний берет є символом міжнародних сил з підтримки миру, які створюються за рішенням Організації Об'єднаних Націй", - йдеться в повідомленні.

Крім цього, розповідаючи про особливості уніформи сучасних ВДВ ЗСУ, в Командуванні роду військ зазначили, що знак на береті зображує купол парашута, як символ десантних підрозділів у всьому світі.

На емблемі ВДВ ЗСУ це меч з полум'яним (хвилястим) лезом вістрям вниз, що символізує удар з небес по землі і є символом того, що десантників веде в бій їхній покровитель.

8 листопада науковий консультант робочої групи з брендування десантно-штурмових військ Василь Павлов повідомив, що, починаючи з цього року, свій професійний день українські десантники відзначатимуть 21 листопада, а не 2 серпня, як було ще за радянських часів.

Він пояснив, що дата Дня ВДВ 2 серпня - це дата першого стрибка парашутистів у Московському військовому окрузі. Тобто це сталося в Радянському Союзі. "Це був легендарний чоловік, десантник №1 - Леонід Минов. Це була людина, яка привезла ідею повітряно-десантних військ до Радянського Союзу. До українського десанту ця дата не має жодного відношення. На сьогодні прийнято рішення пов'язати свято новостворених десантно-штурмових військ з їхнім небесним покровителем - Святим Михаїлом, генералом небесного воїнства, тим святим, який у Судний день поведе війська світла на бій з військами темряви в битві під Армагеддоном", - розповів науковий консультант.

Він висловив переконання, що питання зміни дати святкування Дня десантника у України - це проблема часу, і "згодом десантники складуть власну міфологію цього покровителя і вплетуть його в історію".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА