10:46 21.11.2017

Справи ГПУ і ДФС проти глави Мінфіну безпідставні і політично мотивовані - адвокати міністра

3 хв читати
Справи ГПУ і ДФС проти глави Мінфіну безпідставні і політично мотивовані - адвокати міністра

Відкрита Генеральною прокуратурою України в липні цього року справа про можливі податкові ухилення міністра фінансів Олександра Данилюка, його податкова перевірка з 1998 року Державної фіскальною службою (ДФС) з некоректними висновками і звинувачення депутатів на адресу міністра є пов'язаними між собою і політично мотивованими, заявляють адвокати глави Мінфіну.

"Реєстрація кримінального провадження ГПУ, незаконна податкова перевірка з перекрученими результатами, а також можлива перевірка ГПУ Координаційного центру реформ під керівництвом О.Данилюка в 2010-2014 роках, на нашу думку, є політично мотивованими і мають на меті негативний вплив на його ділову репутацію", - зазначено в документі, поширеному адвокатом міністра Віталієм Наумом у вівторок.

Адвокати наполягають, що юридичні підстави для таких дій відсутні.

Вони нагадали, що відкрите Генпрокуратурою на початку липня кримінальне провадження за зверненням народного депутата орієнтовно через місяць було закрито, однак на підставі клопотання прокурора слідчий суддя Печерського районного суду виніс рішення про проведення податкової перевірки глави Мінфіну, яке адвокати вважають незаконним.

"Такі дії і викликаний ними резонанс у медійному просторі були, швидше за все, націлені на те, щоб чинити тиск на О.Данилюка під час бюджетного процесу і негативно вплинути на його репутацію", - наголошується в заяві.

Адвокати додали, що відкриття цієї справи було використано також як привід для чергових обвинувачень на адресу міністра про можливу його причетність до "розкрадання країни" у період, коли він керував Координаційним центром із упровадження економічних реформ в період з 2010 до 2014 роки при президентові Вікторові Януковичу. Вони наголошують, що у цього центру як консультативно-дорадчого органу були відсутні повноваження на прийняття рішень, а він займався розробкою стратегії реформування та взаємодіяв з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Стосовно документальної позапланової податкової перевірки ДФС адвокати вказують, що вона повинна була бути обмежена трьома останніми роками, проте проводилася за період з 1998 року. Вони нагадують, що міністр надав всі необхідні документи від попередніх роботодавців, де була зазначена повна інформація про отримані ним доходи у Великобританії і сплачених з них податків, однак ДФС відмовилася перевірити цю інформацію у британських колег і встановлювати, чи був О.Данилюк на той момент податковим резидентом України.

"Ігнорування Головним управлінням (ГУ) ДФС у м. Києві отриманої інформації і невикористання передбачених законом можливостей отримання інформації ... призвело до протиправного перекладання тягаря доведення на О.Данилюка і до спотворення результатів перевірки і формування неправильних висновків, описаних в акті перевірки", - наголосили адвокати.

Згідно із заявою, отриманою главою Мінфіну 6 листопада, акт про результати його податкової перевірки є незаконним за цілою низкою підстав, зокрема, міністр був звільнений від необхідності повторної сплати податків в Україні під час роботи в Великобританії згідно з Конвенцією про уникнення подвійного оподаткування між двома країнами.

Адвокати також вважають публікацію в ЗМІ фотокопій сторінок акту перевірки, який є конфіденційною інформацією, ще одним свідченням політичних мотивів такої податкової перевірки.

Вони повідомили, що 13 листопада подали заперечення на акт податкової перевірки в ГУ ДФС, де докладно виклали аргументи щодо неправомірності та некомпетентності цього акту, та очікують на відповідь податкового відомства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Влада Латвії заблокувала доступ до дев'яти російських пропагандистських сайтів

Глава МЗС Болгарії Габріель погодилася сформувати новий уряд

Через КПП "Вишнє Нємецьке - Ужгород" на українсько-словацькому кордоні тимчасово обмежать рух

З додатковою допомогою ЗСУ зможуть повільно відтісняти росіян - сенатор США Рід

Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати перевагу над кількісно переважаючим противником - Сирський

ЄБА просить Кабмін і ОП вирішити проблему швидкопсувних вантажів на польському кордоні

Кличко закликав правоохоронців оперативно розслідувати факти, оприлюднені Bihus.Info щодо Брагінського

Польські фермери заблокували два КПП на кордоні з Німеччиною, блокада триватиме до 20 березня

Глави МЗС країн-членів ЄС не змогли ухвалити рішення про використання доходів від знерухомлених росактивів в інтересах України

На Херсонщині внаслідок вибуху боєприпасу загинуло троє людей

РЕКЛАМА
Milk
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА