17:49 21.11.2017

Не всі прикордонпункти в Україні перейдуть на систему біоконтролю іноземців з 1 січня

2 хв читати
Не всі прикордонпункти в Україні перейдуть на систему біоконтролю іноземців з 1 січня

Не всі прикордонні пункти в Україні перейдуть на систему збору біометричних даних під час в'їзду іноземців з 1 січня 2018 року, але роботи тривають, і обладнання вже тестується, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" помічник голови Державної прикордонної служби України Олег Слободян.

"Ми всю роботу виконаємо належним чином. Але, найімовірніше, система запускатиметься поетапно, тому що вона має пройти тестування. Крім того, обсяг робіт дуже великий. І тому говорити про те, що з 1 грудня ми налагодимо всі 157 пунктів пропуску, неправильно", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

О.Слободян зазначив, що офіційний Київ реалізує цю ініціативу своїми силами. "Європейські країни спостерігають за нашою роботою з зацікавленістю, адже для себе встановлюють терміни запуску такого проекту 4-5 років. У нас більш стислі терміни, але ми запускатимемо проект з українсько-російського кордону. З бюджету виділено 300 млн грн", - сказав він.

Помічник голови Держприкордонслужби також поінформував, що вже проведено відповідні тендери на закупівлю обладнання, комп'ютерної техніки та програмного забезпечення.

"Ми тестували обладнання для дистанційного прикордонного контролю, зокрема й у аеропорту "Бориспіль". Це спеціальні планшети, які дають доступ до серверів і дають змогу обробляти інформацію. Питання і нюанси є, але ми, зі свого боку, всю роботу виконаємо", - запевнив він.

О.Слободян також нагадав, що біометричний контроль проходитимуть усі іноземці, але насамперед увага приділятиметься представникам країн ризику, "де на одній із перших позицій перебуває Росія".

"Ми маємо виконати два великі пласти роботи. Перший - облаштування системи збору, захисту й обробки інформації та забезпечення можливості її подальшого використання. Другий - облаштування основних міжнародних і міждержавних пунктів пропуску - їх 157 - апаратурою, необхідною для зчитування біометричних даних", - сказав він.

О.Слободян також зазначив, що йдеться не про один відбиток пальця, як це було з підготовки до лібералізації безвізового режиму з ЄС, а про збір біометрії всіх 10 пальців.

"Тут ми також говоримо про дистанційний збір цієї інформації, тому що прикордонний контроль треба здійснювати і в залізничних пунктах пропуску, і в морських портах - там, де немає безпосередньо контакту в оператора з робочим місцем. Ці всі питання відпрацьовуються", - зазначив О.Слободян.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА