10:00 24.11.2017

Київ робить все можливе, щоб обмін заручниками із ОРДЛО відбувся - омбудсмен

3 хв читати
Київ робить все можливе, щоб обмін заручниками із ОРДЛО відбувся - омбудсмен

Українська сторона в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі робить все можливе, щоб обмін заручниками відбувся, заявила уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Переговорна група працює над тим, щоб обміни відбулися. Ми робимо для цього все можливе, важко сказати, наскільки ця ситуація (конфлікт між "ДНР" і "ЛНР"- ІФ) вплине на обмін", - сказала В.Лутковська в в ефірі "5 каналу".

Вона наголосила, що українська сторона пропонує обміняти 306 осіб на 76 українських заручників.

"На жаль, на сьогоднішній день припинилися ті візити, які ми проводили з Тетяною Москальковою (уповноважений з прав людини в РФ - ІФ) на територію України і Росії", - додала В.Лутковська.

Як повідомлялося, 23 листопада лідер громадського руху "Український вибір - право народу" Віктор Медведчук констатував, що наразі обмін заручниками у форматі "всіх на всіх" здійснити неможливо. При цьому він заявив, що очікує першого етапу обміну за формулою "306 на 74".

"Мінські угоди передбачають обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх". На сьогоднішній день встановлено 386 осіб, яких утримують на території України (їх розшукують ОРДО і ОРЛО). На території невизнаних республік встановлені і підтверджені 94 людини із 157 розшукуваних. Однак, з урахуванням чинного законодавства, Україна не може провести обмін в такому форматі. Тобто ми цих людей не можемо звільнити, а Донецьк-Луганськ хочуть отримати всіх, щодо кого є запити", - розповів В.Медведчук в інтерв'ю виданню "КП в Україні", опублікованому в четвер.

Він пояснив, що його звернення до президента РФ Володимира Путіна було спрямовано на те, щоб представники ОРДО і ОРЛО погодилися на пропорційний обмін - як частину, перший етап обміну "всіх на всіх". "Тому, відповідно до цієї пропозиції, яку підтримали президент РФ Володимир Путін і патріарх Кирило, ми розраховуємо на звільнення Донецьком і Луганськом 74 осіб, а Україна, в свою чергу, готова звільнити 306 осіб. Таким чином, перший етап обміну відбудеться за формулою "306 на 74", - розраховує В.Медведчук.

Відповідаючи на запитання про те, з якими проблемами процесуального характеру стикається Україна при підготовці до обміну заручниками, лідер руху зазначив: "З 80 осіб (386 встановлених без 306, що беруть участь у першому етапі обміну) є ті, кого притягнено за особливо тяжкі злочини. За чинним законодавством, ми не можемо звільнити сьогодні осіб, обвинувачених у скоєнні особливо тяжких злочинів, оскільки на них не поширюється навіть амністія".

Крім того, за його словами, є особи, яких обвинувачують у скоєнні злочинів, не пов'язаних з АТО, тому вони залишаються в Україні, "ми їх не звільняємо". "Хочу на цьому наголосити, щоб не допустити спекуляцій надалі на цій темі. Саме тому ми пропорційно запропонували Донецьку і Луганську звільнити 74 людини з 94 встановлених", - підсумував В.Медведчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА