16:24 24.11.2017

Лютих морозів узимку не буде, до перепадів температур варто звикати

3 хв читати
Лютих морозів узимку не буде, до перепадів температур варто звикати

Сильних холодів в Україні цієї зими не очікується, опадів буде мало, перепади температури стають звичними, і до них треба адаптуватися, розповіла завідувач відділу кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів Українського науково-дослідного метеорологічного інституту НАН України Вазіра Мартазінова.

За її словами, зима в Україні вже фактично розпочалася, оскільки температура повітря опустилася нижче нуля. "Щодо підвищення-пониження температури хочу сказати таке. Ви помітили, що від початку року погодні умови дуже змінювалися: близько п'яти днів різке похолодання, близько п'яти днів сильне підвищення температури. Це тепер наша дійсність, і до цього потрібно пристосовуватися. І зима буде саме такого характеру. Окремі дні будуть морозними, інші - теплими", - розповіла В.Мартазінова на прес-конференції в п'ятницю.

Говорячи безпосередньо про середньомісячну температуру в кожному із зимових місяців, В.Мартазінова зазначила, що в грудні вона буде в межах норми: 3-4 градуси морозу на переважній частині території України.

За її словами, опади на одній частині території України будуть звичайними, а на іншій недостатніми для цієї пори року.

"Ми очікуємо початок грудня холодний, буде більш морозна температура. Це похолодання триматиметься першу декаду, по суті, всю, і десь до кінця декади температурний режим переходитиме на більш високі температури. Настільки високі, що середньодобова температура може бути 3-6 градусів в окремих областях України", - розповіла метеоролог.

"На що слід чекати до нового року? Після такого різкого потепління... слід очікувати різкого похолодання до 27 та 28 грудня. Воно буде короткочасним, але, проте, нічні температури можуть бути дуже низькими", - додала В.Мартазінова.

У січні, за її словами, середньомісячна температура складатиметься з сильних похолодань і сильних потеплінь. І загалом температура буде в межах норми і трішки вище, також слід чекати на ожеледь та ожеледицю. Сніговий покрив буде невисоким.

У перші дні січня температура повітря підніматиметься, буде плюсова температура, але за якийсь час, орієнтовно до 10 січня, буде різке похолодання. "Виходить, що перша половина зими це найморозніші дні", - уточнила метеоролог.

Що стосується лютого, то, за словами В.Мартазінової, температура буде трохи вища за середню для цієї пори року. "Тобто температура повітря на більшій частині очікується в межах норми і вище за норму. Холоду, про який говорили, в наших прогнозах не видно. Що стосується опадів, то на більшій частині території України - західні, північно-західні, центральні райони будуть зазнаватимуть дефіциту опадів. Це погано для кінця зими, тому що лютий готує для сільського господарства запас вологи", - розповіла вона.

Метеоролог наголосила, що похолодання слід очікувати до середини лютого, але воно буде короткочасним.

В.Мартазінова також розповіла, що перед різкими перепадами температурного режиму слід чекати на опади у вигляді снігу або дощу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА