09:57 25.11.2017

Україна вшановує пам'ять жертв голодоморів

2 хв читати
Україна вшановує пам'ять жертв голодоморів

В Україні в суботу вшановують пам'ять жертв голодоморів.

Національні пам'ятні заходи розпочнуться у Києві о 14.30 біля меморіалу жертв Голодомору. О 16.00 розпочнеться загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої українці запалять свічки біля меморіалів голодоморів або на підвіконнях своїх помешкань.

Президент України Петро Порошенко написав на своїй сторінці в соцмережі "Фейсбук": "Злочини проти людяності не мають терміну давності. Ніколи не забудемо страшний злочин організаторів Голодомору. Україна пам'ятає...".

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсмана з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів у зверненні до співвітчизників зазначив: "Ми завжди будемо пам'ятати наших замучених голодом братів та сестер. Нас хотіли знищити, але ми вижили і сьогодні будуємо суспільство, найважливішою цінністю якого є людське життя".

У свою чергу секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов наголосив, що зараз йде війна і ми знову бачимо "маніакальні спроби знищити Україну". "І як майже століття тому винуватцем цього знову є імперський режим. Але знищити державний суверенітет, свободу і гідність українців, знищити Україну їм не вдасться", – йдеться в зверненні.

Третій президент України Віктор Ющенко також звернувся до українського народу, нагадавши про встановленя даних, що стосуються Голодомору 1932-1933 років.

"Ми встановили імена майже двх мільйонів убитих людей. Очевидно, ця цифра неповна. І далеко не повна. Але це тільки початок нашої роботи. Це також і конкретні імена, імена своїх родичів, своїх родин, сусідів, нашого народу", – написав В.Ющенко на своїй сторінці в "Фейсбуці" в суботу.

За його даними, достовірно виявлені майже 14 тис. сіл і містечок у 18 регіонах України, де був великий голод 1932-1933 років, встановлено 3577 місць масових поховань жертв, з яких вже впорядковано 3124.

Крім того, як повідомив В.Ющенко, Служба безпеки України підтвердила 816 масових поховань, де упокоїлися сотні тисяч українців.

"Ми узагальнили списки 522 населених пунктів, занесених на "чорні дошки". Це – конкретні назви і конкретні долі", – також зазначив третій президент.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА