17:58 30.11.2017

НАБУ оприлюднило фрагменти записів зустрічей свого агента й заступниці голови ДМС

4 хв читати
НАБУ оприлюднило фрагменти записів зустрічей свого агента й заступниці голови ДМС

 Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оприлюднило фрагменти розсекречених аудіо- та відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації з проникнення детектива під прикриттям в організоване злочинне угруповання (ОЗУ), що діяло в Державній міграційній службі України (ДМС).

Крім того, на сторінці бюро у Facebook оприлюднено роз'яснення в хронологічному порядку щодо цієї операції.

Так, проникнення детектива НАБУ в ОЗУ розпочалось у квітні поточного року.

"Згідно з оперативними даними, ці особи (нинішні та колишні співробітники ДМС – ІФ), діючи у змові, вимагали та отримували грошові кошти за надання іноземцям громадянства України, посвідок на тимчасове проживання на території України, а також за винагороду пришвидшували виготовлення біометричних паспортів для громадян України", - йдеться в роз'ясненні НАБУ.

Розгалуженість мережі учасників злочинної організації вимагала підвищеної законспірованості. Тому, відповідно до ст. 8 закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» та ст. 272 Кримінального процесуального кодексу України, детективу бюро було доручено виконання спеціального завдання під прикриттям з метою проникнення до складу цієї ОЗУ. Для цього було використано легенду, за якою детектив НАБУ діяв в інтересах іноземної компанії, зацікавленої в офіційному працевлаштуванні в Україні своїх працівників – громадян інших держав. Представник НАБУ встановив безпосередній контакт із першою заступницею голови ДМСУ, яка, "за оперативною інформацією, була одним із керівників злочинної організації".

27 серпня в детектива НАБУ відбулася неформальна зустріч із чиновницею, під час якої детектив НАБУ (за легендою - представник іноземної компанії) звернувся по пораду щодо отримання іноземцем паспорта України. Чиновниця ДМС сама запропонувала скористатися, за її словами, "єдиною законною схемою", що дала б змогу реалізувати такий намір. А саме: "зробити" іноземцю родичів в Україні шляхом фальсифікації тестів ДНК і отримання відповідного рішення суду - в сукупності цей набір даних є підставою для надання громадянства, пояснили в НАБУ.

За словами чиновниці, цей варіант, буде "дорогим". "Тридцять - це мінімум", - повідомила вона, запевнивши: "Ми все зробимо, повір". При цьому вона особисто того самого дня передала список необхідних документів.

7 вересня на зустрічі вона ще раз підтвердила озвучену суму й уточнила, що йдеться про $30 тис.

"Проте коли на початку жовтня детектив Національного бюро приніс пакет документів, про які йшлося раніше, чиновниця вже, ймовірно, будучи обізнаною про особистість детектива під прикриттям та його приналежність до НАБУ, відмовилася їх прийняти. У відповідь на реакцію чиновниці детектив НАБУ під прикриттям у подальшому підтримував виключно неформальне спілкування з метою підтримання легенди", - зазначили в НАБУ.

До того моменту було встановлено схему розгалуженої злочинної діяльності щодо надання послуг міграційного характеру за участю інших посадовців ДМСУ, територіальних підрозділів та фізичних осіб-посередників, перша заступниця голови ДМСУ у зазначеній організації "відігравала одну з ключових ролей". У зв’язку з цим відмова детектива під прикриттям від подальших контактів із нею підтвердила б її підозри щодо розробки її правоохоронним органом та створила б перешкоди в подальшому документуванні діяльності ОЗУ.

23 листопада з ініціативи першого заступника голови ДМСУ відбулася зустріч за вечерею, під час якої вона поцікавилася, чи вдалося владнати справу іноземця, в отриманні громадянства якого вона колись обіцяла сприяння, а потім — відмовилася. Детектив відповів їй, що не має інформації щодо того іноземця, але є інший, якому потрібно отримати посвідку про тимчасове проживання на території України.

24 листопада чиновниця запропонувала принести їй документи. Після передання документів 27 листопада вона сама зателефонувала детективу під прикриттям і повідомила, що це питання вирішити легше, ніж із громадянством, однак сума буде така сама, яку обговорювали раніше, тобто $30 тис. У разі згоди вона запропонувала передати їй половину від цієї суми 29 листопада.

Того самого дня під час передання цієї суми детектива, який працював під прикриттям, затримали співробітники СБУ та прокурори Генпрокуратури. Отже, спецоперацію НАБУ та САП із викриття масштабної корупційної схеми в ДМС було зірвано.

Крім роз'яснення, НАБУ виклало відео однієї з неформальних зустрічей, під час якої чиновниця попросила детектива обміняти 50 тис. грн, отримані від третьої особи і які, за її словами, могли бути контрольованим хабарем. Пояснюючи свої дії, вона зазначила, що обмін їй потрібен для того, щоб унеможливити ідентифікацію цих купюр.

У НАБУ уточнили, що документування цих дій відбувалося під наглядом прокурорів САП у рамках оперативно-розшукової справи на підставі постанови слідчого судді та відповідно до закону "Про оперативно-розшукову діяльність".

Як повідомлялося, в ДМС раніше повідомили про затримання агента НАБУ під час спроби надання хабара першій заступниці голови міграційної служби Діні Пімаховій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА