20:05 30.11.2017

Глава УПЦ-КП Філарет не просив РПЦ і патріарха Кирила про помилування

2 хв читати
Глава УПЦ-КП Філарет не просив РПЦ і патріарха Кирила про помилування

Глава Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) Філарет (Денисенко) ніколи не звертався до Російської православної церкви з проханням про помилування, заявив прес-секретар УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря).

"Патріарх Філарет не звертався до патріарха Кирила та до єпископату Російської православної церкви з проханням помилувати його та повернути до Церкви (...) Поширюється провокаційна інформація, яка не відповідає дійсності. Патріарх Філарет ніколи не направляв і не направлятиме на адресу Російської православної церкви, патріарха Кирила або когось іншого прохання про помилування. Ніколи патріарх Філарет ніяких листів, заяв або звернень подібного змісту не направляв, не направляє і направляти не буде", - сказав архієпископ Євстратій (Зоря) агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер увечері.

Він пояснив, що глава УПЦ-КП не вважає себе винним у порушенні канонів за тими звинуваченнями, за якими його в 1997 році РПЦ піддала анафемі.

"Тобто він цю анафему, так само як і попередню в 1992 році заборону в служінні та виверження зі священного сану, не визнає дійсними. Тому як той, хто не визнає ніякої провини в тих порушеннях, які були йому приписані Російською православною церквою, - він, відповідно, і не може просити ні в кого вибачення або каятися, або просити його помилувати і, тим паче, просити приєднати його до Російської церкви", - підсумував прес-секретар УПЦ-КП.

Пізніше на своїй сторінці у Facebook архієпископ Євстратій (Зоря) написав: "Коротко зазначу: єдиний діалог, який патріарх і УПЦ-КП хочуть і готові вести з РПЦ, - діалог про визнання Москвою автокефалії Української церкви.

Він також повідомив, що офіційна заява прес-центру за деякий час з'явиться на сайті патріархії УПЦ-КП, а в п'ятницю, 1 грудня, патріарх Філарет дасть прес-конференцію для ЗМІ.

Як повідомили раніше в четвер російські ЗМІ, на Архієрейському Соборі, який відбувається в Москві, заслухали звернення Філарета (Денисенко) від 16 листопада 2017 року начебто з проханням пробачити його і повернути в лоно канонічної Матері-Церкви.

Як пише interfax.ru, у рішенні церковного форуму зазначено, що Собор "із задоволенням сприймає" це звернення "як крок до подолання розколу і відновлення церковного спілкування з боку тих, хто колись відпав від єдності з канонічною Українською православною церквою".

Для проведення подальших переговорів Архієрейський Собор заснував комісію, яку очолив голова синодного відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

G7 визначила "конкретні кроки" для допомоги Україні - Кулеба

Нардепи пропонують маркувати спеціальними написами цінники та упаковку товару, виробник якого працює в державі-агресорі

Окупанти обстріляли Білопілля на Сумщині, загинув мирний житель - Офіс генпрокурора

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА