08:15 01.12.2017

Оприлюднено лист глави УПЦ-КП на ім'я патріарха Кирила із закликом ухвалити рішення для завершення "наявного протистояння"

3 хв читати
Оприлюднено лист глави УПЦ-КП на ім'я патріарха Кирила із закликом ухвалити рішення для завершення "наявного протистояння"

Прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ-КП) архієпископ Євстратій (Зоря) оприлюднив копію листа (від 16 листопада) глави УПЦ-КП Філарета (Денисенка) на ім'я глави Російської православної церкви патріарха Кирила і єпископату РПЦ.

Як випливає з фотокопії листа, розміщеної на сторінці прес-секретаря в Фейсбуці, в цьому зверненні мова йде, зокрема, про бажання "відновити євхаристійне і молитовне спілкування" і про заклик прийняти рішення для завершення "наявного протистояння".

"Мова йде про те, щоб РПЦ вважала недійсними всі рішення, які їй перешкоджають спілкуватися з УПЦ-КП. Тобто щоб визнала їх недійсними від самого початку. Патріарх Філарет анафеми і відлучення ніколи не визнавав і не визнає, тому його вони не хвилюють", - пояснив суть листа архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, цей лист написано на прохання з Московського патріархату, щоб "бути підставою на Соборі (Архієрейський Собор, який проходив у Москві 30 листопада - ІФ) відновити можливість молитовного єднання". "На жаль, цю можливість Собор відкинув", - констатував прес-секретар.

Він вказав, що лист написано "з дипломатичним бажанням врахувати "особу" адресата, щоб він міг зберегти його", але "абонент не побажав врахувати нічиї інтереси, крім власних".

"Патріарх не має приводу "каятися перед РПЦ", тому що він не винен ні в чому з того, в чому його звинувачують. А прощати і просити прощення особисто - обов'язок кожного християнина. Патріарх Філарет як предстоятель Церкви є побратимом усім іншим патріархам і предстоятелям. Навіть якщо вони ведуть себе не по-братськи", - підсумував архієпископ Євстратій (Зоря).

В оприлюдненому листі (російською мовою) глави УПЦ-КП сказано: "Бажаючи припинити поділ і чвари між православними християнами, відновити євхаристійне і молитовне спілкування, як це передбачено у Єдиній Святій Соборній та Апостольській Церкві, заради досягнення Богом заповіданого миру між єдиновірними православними християнами і примирення між народами, звертаюся до Вас із закликом ухвалити належні рішення, завдяки яким буде покладено край наявному протистояння. А саме: вважати такими, яких не було, всі попередні рішення, зокрема про погрози і відлучення, що вищезазначеному перешкоджають".

Глава УПЦ-КП також висловив надію на те, що "Божою ласкою Вами будуть ухвалені й усі інші рішення, що випливають із цього, необхідні для блага Православ'я".

Крім того, він побажав наближення дня, коли "один одного обіймемо; скажімо: "Брати!" і тим, хто ненавидить нас, усе пробачимо заради воскресіння". "І я, як Ваш побратим і слуга-товариш, прошу вибачення у всьому, чим згрішив словом, справою і всіма моїми почуттями, і так само від серця щиро прощаю всім", - закінчується лист глави УПЦ-КП.

Як повідомили раніше в четвер російські ЗМІ, на Архієрейському Соборі в Москві було заслухано звернення Філарета (Денисенка) від 16 листопада 2017 року нібито з проханням пробачити його і повернути в лоно канонічної Матері-Церкви. У визначенні церковного форуму йдеться, що Собор "із задоволенням сприймає "це звернення" як крок до подолання розколу і відновлення церковної спілкування з боку тих, хто колись відпав від єдності з канонічною Українською православною церквою".

Для ведення подальших переговорів Архієрейський Собор заснував комісію, на чолі якої поставлений глава синодального відділу зовнішніх церковних зв'язків митрополит Волоколамський Іларіон.

Прес-секретар УПЦ-КП архієпископ Євстратій (Зоря) заявив, що патріарх Філарет ніколи не звертався до РПЦ з проханням про помилування. Він пояснив, що глава УПЦ-КП не вважає себе винним у порушенні канонів за тими звинуваченнями, за якими його в 1997 році РПЦ піддала анафемі.

Пізніше на своїй сторінці в Фейсбуці архієпископ Євстратій (Зоря) написав: "Коротко скажу: єдиний діалог, який патріарх і УПЦ-КП хочуть і готові вести з РПЦ, - діалог про визнання Москвою автокефалії Української церкви".

У п'ятницю, 1 грудня, патріарх Філарет дасть прес-конференцію для ЗМІ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА