21:18 01.12.2017

"Зелений" сертифікат LEED в Україні мають лише два об'єкти нерухомості

2 хв читати
"Зелений" сертифікат LEED в Україні мають лише два об'єкти нерухомості

В Україні лише два об'єкти нерухомості сертифіковані за міжнародними стандартами "зеленого" будівництва LEED, ще вісім розпочали процедуру його отримання, повідомив керуючий директор GBCI Europe Кей Кілман під час круглого столу "Стала нерухомість та зелена сертифікація будівель: опція чи обов'язок для України" в Києві в п'ятницю.

За його даними, наприкінці 2014 року сертифікат отримала нова будівля посольства США на вул. Сікорського, 4 у Києві (LEED Silver), а наприкінці 2013-го - офіс компанії Shell (LEED Gold).

"У короткостроковій перспективі наші українські об'єкти не зможуть конкурувати за інвестиції без "зелених" сертифікатів", - зазначила директор iC consulenten (Україна) Олена Рибак.

На думку генерального директора компанії Double W Володимира Горащенка, під час екологічного будівництва українські компанії можуть розраховувати на міжнародні гранти, кредити та пільги.

"Врахування в нашому проекті готелю (готель Radisson Blu в Одесі - ІФ) принципів сталого будівництва та планів щодо стандартизації проекту за LEED Gold значно спростило спілкування з інвесторами та дало змогу залучити необхідні інвестиції", - зазначив він.

За словами О.Рибак, практично всі міжнародні інвестори вимагають сертифікати LEED або BREEAM як гарантію надійності своїх вкладень.

"Наш фонд на сьогодні взагалі не розглядає фінансування проектів у сегменті нерухомості, в яких не враховані принципи "зеленого" будівництва", - заявив, у свою чергу, представник в Україні Данського інвестиційного фонду для країн, що розвиваються (IFU), Олексій Пархомчук.

За словами В.Горащенка, іноземні інвестори готові дорожче купити екологічний проект, ніж проект без відповідної сертифікації.

"Великі інституціональні інвестори готові дорожче купити об'єкт, оскільки інакше в майбутньому доведеться більше платити за електроенергію, воду тощо. Коли вони купують сертифікований об'єкт, приміром, за системою LEED, то враховують інший коефіцієнт капіталізації. Виходить цікавіший мультиплікат. Витрати невеликі: проектування та обладнання обійдуться близько EUR1,2 млн, але окупність цих витрат становитиме близько чотирьох років", - пояснив В.Горащенко.

За словами генерального директора iC consulenten Андреаса Гельбля, сертифікація за "зеленими" стандартами разово здорожує проект на 3-10%, проте економія на експлуатаційних витратах в подальшому щорічно становить у середньому 35%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

ТЧХУ та Мінсоцполітики підписали меморандум про співпрацю у сфері соціальних послуг

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА