22:14 04.12.2017

На каналі NewsOne обурені тиском і перешкоджанням журналістській діяльності

3 хв читати
На каналі NewsOne обурені тиском і перешкоджанням журналістській діяльності

Телеканал NewsOne заявляє про неприпустимість тиску і фізичного перешкоджання здійсненню журналістської діяльності, що відбувається з 3 грудня.
"Інформаційна політика каналу побудована таким чином, щоб подавати різні точки зору і висвітлювати всі важливі події, які відбуваються в країні. Через таку принципову позицію канал регулярно піддається тиску як з боку владних органів, так і з боку радикально налаштованих осіб", - йдеться в повідомленні, поширеному прес-службою NewsOne в понеділок увечері.
У повідомленні зазначено, що нинішня ситуація, "коли на журналістів, керівництво і власника каналу здійснюється відкритий тиск і створюються фізичні перешкоди здійсненню законної журналістської діяльності", неприпустима.
На телеканалі констатують, що через дії невідомих 3 грудня біля каналу нормальна робота порушена, "скасовані всі інтерв'ю, гості не можуть потрапити в студію телеканалу, а журналісти виїхати за редакційними завданнями". Крім того, небезпеці наражаються життя і здоров'я журналістів.
На NewsOne підкреслили, що Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (ст. 171), проте співробітники правоохоронних органів на місці не вживають ніяких заходів для захисту журналістів та припинення незаконних дій невідомих.
У повідомленні міститься також перелік інших статей КК України, які за переконанням телеканалу можна інкримінувати, зважаючи на дії невідомих осіб. Зокрема, названі ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством), ч. 1 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності, релігійних переконань і ін.), ч. 1 ст. 195 (погроза знищення чужого майна шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом), ч. 1 ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту).
"Переконані, що при зазначених умовах захист життя і здоров'я журналістів, припинення перешкоджання журналістській діяльності та відновлення нормальної роботи телеканалу можливі тільки за пильної уваги суспільства та міжнародної спільноти", - підкреслює NewsOne.
Як повідомлялося, 3 грудня в Києві невідомі в камуфляжі і балаклавах заблокували мішками з, імовірно, піском в'їзд в офіс телеканалу NewsOne, заявляючи, що не згодні з інформаційною політикою, яку проводить канал. Як повідомили на сайті телеканалу, знімальні групи заблоковані на парковці, візит гостей ефіру скасований.
Самі учасники блокування в ефірі телеканалу заявили, що вони проводять "символічну акцію", в ході якої вимагають від позафракційного нардепа і власника телеканалу Євгена Мураєва вибачень за висловлювання щодо Революції Гідності, яку він назвав "державним переворотом влади".
Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков закликав активістів припинити акцію, а власникам і редакторам телеканалу рекомендує припинити провокувати людей.
4 грудня президент України Петро Порошенко заявив про неприпустимість тиску на засоби масової інформації в Україні та їх блокування. Однак П.Порошенко додав, що іноді такі дії у вигляді блокування є реакцією на бездіяльність тих органів, які повинні оперативно реагувати на інформаційну політику ЗМІ. "Національна рада з питань телебачення і радіомовлення повинна більш ефективно здійснювати регулювання медіапростору", - заявив глава держави.
Цього ж дня Нацрада з питань телебачення і радіомовлення у зв'язку з ситуацією, викликаною висловленнями в прямому ефірі власника каналу NewsOne, виступила за посилення своїх повноважень, щоб дії регулятора "були адекватні сучасним загрозам, повноваження Національної ради повинні бути посилені". "Це дозволить оперативно регулювати інформаційний простір і не допускати ніяких безкарних заяв або будь-якої інформаційної політики, яка заперечує територіальній цілісності України або бере під сумнів такі видатні події, як Революція Гідності", - заявили в Нацраді.
Увечері в понеділок, 4 грудня, активісти, які блокували центральний в'їзд на територію бізнес-центру, де орендує офіс NewsOnе, почали розбирати мішки, з яких була побудована барикада. Разом з тим, активісти збираються створити блокпост і перевіряти документи тих, хто проходить повз нього, а також не пускати на територію телеканалу людей з георгіївською стрічкою і російських журналістів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА