20:09 08.12.2017

Суд підтвердив законність обшуків у Мін'юсті

2 хв читати
Суд підтвердив законність обшуків у Мін'юсті

Солом'янський районний суд Києва визнав законність обшуків Національним антикорупційним бюро України приміщень Міністерства юстиції України в п'ятницю, повідомляється на сторінці НАБУ в соцмережі Facebook.

"Обшук, який детективи НАБУ 8 грудня 2017 року проводили в службовому кабінеті однієї з посадових осіб Міністерства юстиції України для порятунку доказів у кримінальному провадженні, був законним. Це підтверджено постановою, яку сьогодні ухвалив слідчий суддя Солом'янського районного суду міста Києва", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, раніше в п'ятницю заступник голови Мін'юсту Наталія Бернацька заявила, що співробітники НАБУ в 7 ранку п'ятниці "увірвалися" до приміщення Мін'юсту на вул. Городецького в Києві, коли в будівлі нікого, окрім прибиральниці, не було, зайшли в один з кабінетів і перебували там приблизно півтори години, після чого вийшли через "чорний хід" міністерства, залишивши на столі протокол обшуку. У Мін'юсті називають обшук незаконним - без постанови суду, без адвокатів, без відео- та аудіофіксації - і розцінюють його як тиск, у зв'язку з чим звернулися до послів країн "Великої сімки" (G7) і Міністерства юстиції США.

Н.Бернацька повідомила, що паралельно з цим почалися обшуки за місцем проживання і в автомобілі співробітниці Мін'юсту - керівника секретаріату урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ. На цей обшук, як зазначила заступник міністра юстиції, рішення суду було, однак він був проведений без адвокатів.

У НАБУ заявили, що проводили невідкладні слідчі дії (обшук), обумовлені оперативною інформацією про ризик знищення документів, що мали бути надані Мін'юстом у рамках розслідування детективами НАБУ кримінального провадження, при цьому в результаті обшуку ця інформація підтвердилася, залишки документів були вилучені. У НАБУ зазначили, що доступ до цих матеріалів детективам був санкціонований 23 листопада 2017 року слідчим суддею Солом'янського райсуду Києва, але ввечері 7 грудня детективи отримали оперативну інформацію про те, що частина запитуваних документів знищується.

Крім того, в Бюро повідомили, що 8 грудня детективи провели санкціонований обшук за місцем проживання одного з чиновників Мін'юсту, під час якого в приватному будинку вилучили службові документи, які Міністерство мало надати НАБУ у виконання постанови суду, і які також могли бути знищені.

У НАБУ наголосили, що ці слідчі дії були законними, обґрунтованими та узгодженими з прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА