11:54 13.12.2017

Законопроект про повну загальну середню освіту з урахуванням висновків Венеціанської комісії заплановано внести до Ради навесні

2 хв читати
Законопроект про повну загальну середню освіту з урахуванням висновків Венеціанської комісії заплановано внести до Ради навесні

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявляє, що проект закону про повну загальну середню освіту з уточненням про застосування мов в освіті згідно з висновками Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) заплановано внести до Верховної Ради навесні 2018 року.

"Зараз за цими висновками ми маємо сформулювати моделі освіти для національних меншин у законі про загальну середню освіту, тобто ми не вноситимемо жодних змін до ст.7 (про мову навчання - ІФ) закону "Про освіту", - сказала Л.Гриневич журналістам перед засіданням Кабінету Міністрів України в середу.

Вона висловила сподівання на те, що законопроект буде внесено до парламенту навесні та ухвалено на літній сесії парламенту. "Моя мета і було б найкраще, якби ми його прийняли на літній сесії Верховної Ради і до нового навчального року прийшли з новим законом", - сказала міністр.

Також Л.Гриневич зазначила, що перехідний період до повного введення норми про мови навчання може бути продовжено з 2020 року, як це передбачено зараз, до 2022 року, особливо для дітей, рідна мова яких не належить до слов'янської групи

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, Але, відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд із українською в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту".

11 грудня в Міносвіти України заявили, що вдячні Венеціанській комісії за роботу з надання висновків щодо відповідності мовної статті українського закону "Про освіту", готові імплементувати її рекомендації і вже розробили три моделі імплементації цієї статті в законі "Про загальну середню освіту".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА