18:04 13.12.2017

Єврокомісія відкидає звинувачення в неефективності заходів щодо розселення біженців

3 хв читати
Єврокомісія відкидає звинувачення в неефективності заходів щодо розселення біженців

Додана до листа-запрошення голови Євроради Дональда Туска європейським лідерам на саміт ЄС записка про стан міграційної кризи лише частково відображає всеосяжний характер колективного підходу Євросоюзу до питання міграції, заявив офіційний представник Єврокомісії Маргарітіс Схінас.

"Комісія вважає, що держави-члени мають працювати над розробкою загальноєвропейського підходу", - сказав прес-секретар ЄК у середу на брифінгу в Брюсселі у відповідь на прохання прокоментувати поширену напередодні Д.Туском записку та реакцію члена Єврокомісії з питань міграції Дімітріса Аврамопулоса, який побачив у цьому документі підрив одного з головних принципів ЄС - солідарності.

У своєму запрошенні Д.Туск повідомив, що під час робочої вечері глав держав і урядів країн ЄС у четвер він розраховує провести "відкриту й відверту політичну дискусію про міграцію на підставі доданої записки".

"Я думаю, що важливо поглянути на те, що було зроблено і що не зроблено за останні два роки, й отримати необхідні уроки. Ця дискусія стане основою для подальшої роботи в першій половині 2018 року", - зазначив голова Євроради.

У записці, на яку він посилається, зазначається, що рішення про обов'язкові квоти для країн ЄС щодо розселення біженців спричинило розкол у лавах членів союзу, і "в цьому сенсі воно виявилося неефективним".

На думку Єврокомісії, зазначив М.Схінас, повернення до ізольованих і нескоординованих національних підходів не буде конструктивним. Це, вважають у Брюсселі, рівнозначно тому, щоб дати зворотний хід багаторічній колективній роботі з поліпшення спільного управління міграцією.

"Європейський підхід не обмежується контролем над кордонами та підтримкою Африки. Він полягає також у цінностях солідарності в Європейському Союзі й намір зберегти Шенгенський простір і вільне переміщення. Нам шкода, що записка обходить мовчанням Шенгенський простір у своєму формулюванні", - продовжив М.Схінас.

"Єврокомісія не згодна з ідеєю, з якої випливає, що система надзвичайного розселення засвідчила свою неефективність. Близько 32 тис. осіб було розселено, і це 90% тих, хто підлягає переселенню", - пояснив він.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, чи був уповноважений член правління Д.Аврамопулос виступати з критикою голови Євроради, прес-секретар сказав, що "єврокомісари - це політичні представники, які можуть висловлюватися". Д.Аврамопулос, за його словами, висловив думку Єврокомісії "як діючий комісар".

"Ми як інститут ЄС є гарантом закону, права й ухвалених радою рішень. І ми очікуємо, що всі захищатимуть рішення, ухвалені іншими інститутами", - наполягав М.Схінас.

"Угода щодо міграційного досьє стане можлива, тільки якщо ми зможемо поєднувати відповідальність і солідарність", - додав офіційний представник ЄС.

Він повторив, що Єврокомісія не згодна з оцінкою, відповідно до якої робота з розселення біженців була неефективною і вносить розкол. На його думку, було виявлено всеосяжний підхід, який допоміг досягти задовільного прогресу, завдяки чому в 2017 році Європа перебуває в набагато кращому становищі з регулюванням міграції, ніж у 2015-му. Єврокомісія має намір обстоювати такий метод дій.

"Єдиний всеосяжний підхід - це обов'язок для нас", - наголосив прес-секретар.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

У Києві терміново евакуйовують пацієнтів двох лікарень, зокрема дитячої, через загрозу російського ракетного удару по них - КМДА

Глава Пентагону на "Рамштайн-21": Ми приділимо особливу увагу посиленню протиповітряної оборони України

Зеленський звільнив Яковця з посади командувача Сил підтримки ЗСУ і призначив головою адміністрації Державної спеціальної служби транспорту

На Херсонщині ворожий БПЛА атакував цивільне авто, постраждав чоловік - ОВА

Чергову партію українського зерна доправлено до Судану - Зеленський

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА