10:17 15.12.2017

В Одеській області мають намір провести протипожежні заходи в соцзакладах

3 хв читати
В Одеській області мають намір провести протипожежні заходи в соцзакладах

Голова Одеської обласної державної адміністрації Максим Степанов доручив невідкладно провести першочергові протипожежні заходи в усіх соціальних закладах області, де виявлено відповідні порушення.

"На об'єктах, де виявлено порушення під час перевірок ДСНС (Держслужби з надзвичайних ситуацій - ІФ). Треба починати з елементарних заходів - на багатьох із них не існує звичайних планів евакуації або, наприклад, протипожежні виходи захаращені, стіни оброблені вогненебезпечними матеріалами, вогнегасники не заправлені. Елементарно немає звичайної кнопки для того, щоб у разі пожежі спрацював звуковий сигнал, і сигнал був поданий на пульт виклику служби "101". Така кнопка коштує недорого. Це елементарні речі!" - сказав М.Степанов під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Відповідальність за проведення відповідних заходів покладено на профільні департаменти: освіти і науки, охорони здоров'я, соціальної та сімейної політики ОДА, а також на голів райдержадміністрацій та міських голів міст обласного значення в регіоні.

При цьому в проекті бюджету Одеської області на 2018 рік передбачено кошти на заходи протипожежної безпеки в сумі 111,2 млн грн.

"Ми заклали безпрецедентну суму на заходи протипожежної безпеки. Крім того, я зобов'язав голів районних державних адміністрацій передбачити кошти в бюджетах на наступний рік. Їх використання має бути максимально ефективним і прозорим", - зазначив він.

За даними М.Степанова, з цієї суми 51,5 млн грн буде спрямовано на проведення відповідних заходів у закладах освіти, 36,8 млн грн - в закладах охорони здоров'я, 13,2 - в установах соціальної сфери тощо.

Загалом з 25 вересня до 12 грудня 2017 року співробітники Головного управління ДСНС перевірили 1565 об'єктів стосовно дотримання правил пожежної безпеки. Під час перевірок за порушення правил пожежної безпеки складено 1585 адмінпротоколів на керівників і відповідальних посадових осіб. До суду направлено 127 адміністративних позовів про вжиття заходів реагування у вигляді повного або часткового припинення роботи об'єктів.

Щодо розслідування обставин пожежі в дитячому таборі "Вікторія", де у вересні загинули троє дітей, після чого в Одеській області зайнялися питаннями протипожежної безпеки, то, за словами М.Степанова, прокуратура обіцяє передати до суду обвинувальні акти протягом місяця.

"Що в нас є на сьогодні зі слів прокуратури? Оголошено підозри чотирьом, починаючи від екс-віце-мера Цвірінько (Зінаїда Цвірінько - ІФ) і закінчуючи представниками ДСНС. Є підозра директору табору Саркісяну (Петрос Саркісян - ІФ). Стосовно деяких людей протягом місяця справи буде передано до суду вже з обвинувальним актом", - цитує прес-служба ОДА слова М.Степанова.

За словами голови облдержадміністрації, два дні тому на нараді представники прокуратури поінформували, що завершують іще п’ять експертиз за об'єктом. "Ці експертизи стосуються будівництва цього об'єкта: чи побудований він за всіма правилами й чи відповідав той матеріал правилам протипожежної безпеки. Після експертиз слідство робитиме висновки", - сказав М.Степанов.

При цьому голова області висловив невдоволення тим, що розслідування триває довше за обіцяні правоохоронцями два місяці, й пообіцяв тримати це питання на контролі.

Як повідомлялося, пожежа в таборі "Вікторія" виникла близько 23:30 15 вересня. Вогонь повністю знищив двоповерхову дерев'яну будівлю, в якій на момент пожежі перебували 52 дитини.

Після гасіння пожежі рятувальники знайшли обгорілі останки двох дітей. Ще одну дівчинку шукали як на місці пожежі, так і в околицях табору. Потім поліція повідомила, що на місці пожежі знайдено останки ще однієї людини.

Пізніше начальник слідчого управління ГУНП в Одеській області Сергій Шайхет повідомив на своїй сторінці у Facebook, що поліція отримала висновки судово-медичних молекулярно-генетичних експертиз, згідно з якими ідентифіковано останки всіх трьох дівчаток.

У рамках розслідування кримінальної справи за фактом пожежі та загибелі дітей підозри було висунуто директору табору П.Саркісяну, відповідальній за пожежну безпеку Надії Янчик (її колегія Апеляційного суду Одеської області випустила з-під варти на поруки народних депутатів Мустафі Найєму та Григорію Шверку), екс-віце-меру Одеси З.Цвірінько та керівнику відділення ДСНС України в Київському районі Одеси.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА