12:22 21.12.2017

КС дозволив очолювати виші тим, хто голосував за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року

2 хв читати
КС дозволив очолювати виші тим, хто голосував за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року

Конституційний Суд України визнав неконституційним положення закону "Про вищу освіту", що забороняє призначати керівниками вищих навчальних закладів тих, хто голосував за "диктаторські закони" у Верховній Раді 16 січня 2014 року.

Відповідне рішення у справі за конституційними поданнями 49 народних депутатів суд прийняв на засіданні в середу, 20 грудня.

Рішенням суду п.7 ч.2 ст.42 закону "Про вищу освіту" (№1556-VII) вiд 1 липня 2014 року втрачає силу.

Мотивуючи своє рішення, Конституційний суд констатує, що п.7 ч.2 ст.42 закону №1556-VII передбачає юридичну відповідальність народного депутата України за результати голосування в минулому, однак таке законодавче регулювання "порушує сутність встановленого в ч.2 ст.80 Конституції України депутатського індемнітету, що має довічний характер, тобто виключає можливість... притягнення народного депутата України до юридичної відповідальності за результати голосування в парламенті або його органах, за винятком відповідь ності за образу чи наклеп".

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко підписав закон №415-VIII «Про внесення змін до закону "Про вищу освіту" щодо встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконавця обов'язків) керівника вищого навчального закладу", ухвалений Верховною Радою 14 травня 2015 року, 9 червня того ж року.

Закон визначає, що на посаду керівника вищого навчального закладу не може претендувати особа, що має судимість, позбавлена вироком суду права займати такі посади або визнана винною в корупційному правопорушенні - "протягом року з дня набуття відповідним рішенням суду законної сили". Також не може бути призначена керівником вишу особу, що підпадає під дію закону "Про очищення влади" або яка голосувала за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року до Верховної Ради України. Керівник вишу, який на день набуття чинності цим законом підпадає під його дію, підлягає звільненню з дня набуття чинності цим законом протягом двох тижнів.

Верховна Рада 16 січня 2014 прийняла пакет законів. Тодішній президент України Віктор Янукович підписав їх наступного дня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА