18:06 27.12.2017

НАБУ розслідує списання главою і співробітниками Ощадбанку коштів у порядку спецконфіскації

3 хв читати
НАБУ розслідує списання главою і співробітниками Ощадбанку коштів у порядку спецконфіскації

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проводить досудове розслідування стосовно можливого скоєння головою правління державного Ощадбанку (Київ) і підлеглими йому особами розтрати майна шляхом списання $20,98 млн, які перебували на рахунках кіпрської Opalcore Ltd. в Ощадбанку, і подальшого їх обігу на користь держави в порядку спецконфіскації.

Відповідна інформація міститься у постанові Солом'янського райсуду Києва від 6 грудня 2017 року, оприлюдненій 19 грудня в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з іншими матеріалами в реєстрі, відповідне кримінальне провадження було порушено 7 листопада 2017 року. Кілька компаній, кошти з рахунків яких потрапили під спецконфіскацію, зокрема, Akemi Management Limited і Wonderbliss Ltd., судяться з НАБУ через відмову бюро визнати їх потерпілими у цій справі.

Крім цього, як випливає із постанови Солом'янського райсуду від 8 грудня, оприлюдненого 26 грудня, Opalcore домагається від НАБУ відкриття провадження у її заяві проти генпрокурора України, якого вона обвинувачує в "організації розтрати коштів компанії через безпідставне виконання вироку Краматорського міського суду Донецької області від 28 березня 2017 року" (про спецконфіскації - ІФ). Суд призначив розгляд цієї справи на 3 січня 2018 року.

У реєстрі міститься ще низка справ, ініційованих іншими компаніями, кошти яких були списані, зокрема, Foxtron Networks Limited, Loricom Holding Group Ltd.

Як повідомлялося, 28 квітня 2017 року прес-служба Ради нацбезпеки і оборони України повідомила, що Ощадбанк розпочав спецконфіскації $1,5 млрд екс-президента України Віктора Януковича та його оточення. Відповідне рішення прийняв Краматорський міський суд Донецької області. Терміни подання апеляції на той момент вже минули.

Водночас генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що Краматорський міський суд Донецької області прийняв рішення про конфіскацію коштів В.Януковича та його оточення, виходячи зі свідчень члена цього злочинного угруповання, який отримав умовне покарання.

В Єдиному реєстрі судових рішень з посиланням на детектива НАБУ йдеться, що 28 квітня 2017 року на один з рахунків Держказначейства України в іноземній валюті, відкритий в Ощадбанку, і на рахунок в нацвалюті в самому Держказначействі на підставі вироку Краматорського міського суду було зараховано $1 млрд 117,274 млн і 1 млрд 854,093 млн відповідно.

Потім у Держреєстрі судових рішень з'явилася інформація про те, що детективи НАБУ здійснюють досудове розслідування за фактом можливого пособництва керівника Держфінмоніторингу Ігоря Черкаського в розтраті $1,5 млрд коштів В.Януковича та його оточення, вилучених за рішенням суду за процедурою спецконфіскації. Попередня правова кваліфікація - ч.5 ст.27 (пособництво, сприяння злочину) і ч.5 ст.191 (розтрата в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. Про підозри в цьому провадженні ніхто не був повідомлений, проте в його рамках суд надав тимчасовий доступ до документів Держфінмоніторингу.

Низка ЗМІ 27 грудня повідомила, що НАБУ нібито проводить виїмку документів в Ощадбанку у кримінальних провадженнях про спецконфіскації.

У банку агентству "Інтерфакс-Україна" не підтвердили і не спростували цієї інформації, у НАБУ також її не прокоментували.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Команда Трампа готує пропозиції для послаблення незалежності ФРС - WSJ

СБУ і Нацполіція затримали в трьох областях України торговців трофейною зброєю

Міністра Сольського звільнили з-під варти, він знову виконує свої обов'язки

До Києва прибула новопризначена глава МЗС Латвії

В Україну повернули тіла 140 загиблих захисників - Координаційний штаб

У ніч на суботу на більшій частині України невеликі дощі, у Житомирській і Вінницькій областях можливі заморозки на ґрунті

Роботу "Київтеплоенерго" заблоковано у зв'язку з черговими обшуками правоохоронців – компанія

Заступнику гендиректора "Росатому" повідомлено про підозру в розграбуванні ЧАЕС під час окупації

ДБР установило двох військових, які допомагали втекти підозрюваним у вбивстві поліцейського на Вінниччині

Просування російських військ на захід від Авдіївки пришвидшилося – британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА