08:01 28.12.2017

Меркель і Макрон зроблять усе можливе для якнайшвидшого звільнення українських заручників

3 хв читати
Меркель і Макрон зроблять усе можливе для якнайшвидшого звільнення українських заручників

Президент України Петро Порошенко повідомив, що в ніч на четвер отримав запевнення президента Франції Еммануеля Макрона і канцлера Німеччини Ангели Меркель у намірах вжити всіх можливих дій для якнайшвидшого звільнення українських заручників у найкоротші терміни.

"Доки ми були в повітрі, ми отримали сигнали від президента Франції і канцлера Німеччини. Вони також сказали, що вони приєднуються до нашої боротьби і будуть робити все можливе, щоб прискорити звільнення хлопців та дівчат, які перебувають у полоні як заручники", - сказав П. Порошенко на військовому аеродромі в міжнародному аеропорту "Бориспіль" (Київ) у ніч на четвер після прибуття літаків зі звільненими з окремих районів Донецької та Луганської областей 72 українцями.

Президент також пообіцяв докласти максимум зусиль для звільнення всіх інших українських заручників, зокрема і політв'язнів у Росії та окупованому нею Криму. За його словами, церковні ієрархи продовжать молитися, підтримувати і сприяти звільненню всіх українських полонених.

"Ми підтримуватимемо тих, родичі яких поки що залишилися в тюрмах, колоніях і підвалах окупованого Донбасу", - додав П.Порошенко.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", після кількох промов звільнені українці та присутні на аеродромі родичі змогли на деякий час возз'єднатися та поспілкуватися, а прибулі до повітряної гавані небайдужі українці - привітати їх.

Близько 01.30 четверга всіх звільнених знову зібрали в спеціальні пасажирські автобуси, щоб відвезти їх на медичний і психологічний огляд.

Раніше про те, що всі звільнені українці пройдуть медичний і психологічний огляд повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" прес-секретар президента України Святослав Цеголко. "Президент дав доручення, щоб виділили всю його відомчу лікарню", - сказав він агентству в аеропорту Харкова в середу ввечері.

Як повідомлялося, під час проведеного в середу вдень обміну утримуваними особами між Україною та окремими районами Донецької та Луганської областей з ОРДЛО було звільнено 74 українців. Іншій стороні було передано 233 особи. Це найбільший обмін утримуваних осіб між сторонами з 2015 року.

Водночас, серед 74 звільнених одна жінка відмовилася повертатися на підконтрольну владі України територію, пославшись на те, що її сім'я в Донецьку і вона має намір залишитися з нею.

Прибулі на автобусах до Краматорська (Донецька обл.) звільнені українці разом із П.Порошенком, який зустрів їх, вилетіли 9 вертольотами до Харкова, звідки вже двома літаками їх доправили до аеропорту Києва. Тим часом, один із звільнених - харків'янин Олексій Кириченко, який перебував у полоні з кінця серпня 2014 року, до Києва не полетів, вважаючи за краще залишитися з матір'ю і дружиною, які ще вдень приїхали в аеропорт та чекали на його повернення. Таким чином, до "Борисполя" в четвер уночі прибули 72 звільнених з ОРДЛО українця.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА