15:12 28.12.2017

Луценко: Вважаю рішення САП про закриття справи нардепа Довгого неприйнятним

4 хв читати
Луценко: Вважаю рішення САП про закриття справи нардепа Довгого неприйнятним

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) про закриття кримінального провадження стосовно народного депутата Олеся Довгого (фракція "Воля народу") викликає і подив і обурення, і прокуратура Києва зареєструвала провадження за фактом розтрати майна під час відчуження столичної землі на острові Жуків

"Вважаю рішення САП про закриття справи народного депутата О.Довгого неприйнятним. Рішення процесуального керівника у кримінальному провадженні про його закриття на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК - "у зв'язку з неможливістю встановити достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпанням можливості їх отримання" викликає і подив і обурення", - написав Ю Луценко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За словами генпрокурора, докази у справі О.Довгого є. "Їх чула вся країна і на їх основі Верховна Рада зняла недоторканність з депутата", - зазначив Ю.Луценко.

"По-друге, якщо САП хотіла зібрати більше доказів, то за п’ять місяців це мало бути зроблено. А то 1438 га землі незаконно вкрали, але САП не може довести хто", - наголосив він.

Генеральний прокурор повідомив, що "сьогодні прокуратура Києва зареєструвала провадження за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах (ст. 191 Кримінального кодексу України) під час відчуження понад 1 тис. гектарів столичної землі на острові Жуків через так звані кооперативи. "Строк давності по цій статті КК - 15 років", - додав він.

Як повідомлялося, 28 грудня стало відомо, що САП закрила кримінальне провадження стосовно народного депутата з групи "Воля народу" О.Довгого у зв'язку з тим, що слідство вичерпало можливості довести його вину.

"У зв'язку з десятирічною давністю подій, які є предметом дослідження в кримінальному провадженні, а також зі знищенням електронної системи інформаційного забезпечення Київради, враховуючи свідчення більшості свідків у кримінальному провадженні та у зв’язку з відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпано можливості отримати достатні докази для доведення провини Довгого О.С. у суді", - йдеться в постанові САП від 22 грудня 2017 року, яку має LB.ua.

Сам О.Довгий на своїй сторінці в соцмережі Facebook підтвердив, що "документи, опубліковані на сайті LB.ua, співпадають із тими документами, що отримали мої адвокати офіційно вчора ввечері від САП".

Верховна Рада 11 липня 2017 року задовольнила подання генпрокурора Ю.Луценка про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності О.Довгого. У своєму завершальному слові перед голосуванням О.Довгий просив колег зняти з нього депутатську недоторканність.

Проте в серпні директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник повідомив, що поки що підозру О.Довгому не погоджено.

Генеральний прокурор України 22 вересня повідомив, що підписав повідомлення про підозру народному депутату О.Довгому. За словами генпрокурора, нардепу інкримінують винесення земельних питань на розгляд Київської міської ради з грубим порушенням регламенту - зловживання службовим становищем на посаді секретаря Київради, що призвело до виведення у 2005 році земель заповідника "Жуків острів" із власності громади Києва площею близько 100 га.

"Ми вважаємо, що це свідчить про зловживання службовими обов'язками секретаря Київради Довгого, що призвело до тяжких наслідків, а саме: виведення з власності київської громади землі на нормативно-грошову оцінку понад 81 млн грн", - наголосив він.

Генпрокурор заявив про наміри притягнути О.Довгого до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки).

Проте 12 грудня ЗМІ з посиланням на джерела в прокуратурі повідомили, що Генпрокуратура направила до САП листа, в якому зазначалося, що у справі О.Довгого "немає складу злочину".

У відповідь на це в Генеральній прокуратурі України повідомили, що направили до САП "суттєві зауваження до підготовленої підозри народному депутату України О.Довгому". Зокрема в листі йшлося про необхідність усунення низки неточностей і помилок у тексті підозри та доопрацювання підозри.

"Жодних питань про наявність чи відсутність у діях О.Довгого складу злочину в листі до САП не зазначалося. Наразі до Генеральної прокуратури України доопрацьований текст підозри О.Довгому не надходив", - йдеться в повідомленні Генпрокуратури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА