10:04 29.12.2017

Хакерські атаки на інфраструктурні інформсистеми в Україні мають російське походження - глава СБУ

2 хв читати
Хакерські атаки на інфраструктурні інформсистеми в Україні мають російське походження - глава СБУ

Служба безпеки України встановила російське походження останніх хакерських атак, які були здійснені восени на урядові та інфраструктурні інформаційні системи, повідомив глава СБУ Василь Грицак.

В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" глава СБУ нагадав, що восени 2017 року була масова фішингова розсилка на офіційні електронні адреси центральних органів виконавчої влади, яка містила шкідливе програмне забезпечення, для викрадення вразливої інформації.

"Співробітники СБУ встановили, що після відкриття шкідливої програми реалізовувався механізм повного видаленого управління ураженим комп'ютером. Зокрема, ми з'ясували, що клієнтська частина хакерського програмного забезпечення DarkTrack після встановлення на комп'ютери з'єднувалася з серверним обладнанням із російськими IP-адресами. Фактично підконтрольні Кремлю російські хакери могли діставати можливість приховано та віддалено адмініструвати українські веб-ресурси й отримувати з них інформацію", - розповів В.Грицак.

Крім того, за його словами, СБУ зафіксувала організовані спецслужбами РФ кібератаки двома різновидами вірусу типу PSCrypt.

Глава СБУ пояснив, що хакери відправляли файли зі шкідливим програмним забезпеченням, призначеним для шифрування інформаційних систем регіональних об'єктів критичної інфраструктури.

"Після запуску застосунку завантажувався шкідливий файл, який шифрував вміст дисків і розміщував на робочому столі інформацію про необхідність оплати коштів для дешифрування через анонімні електронні рахунки, і у більшості випадків ці фішингові електронні листи надходили через російські поштові сервери", - розповів він.

Як повідомлялося, 24 жовтня команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України CERT-UA Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації попередила про можливу нову хвилю кібератак на інформаційні ресурси України.

"Просимо власників інформаційно-телекомунікаційних систем, інших інформаційних ресурсів, передусім транспортної інфраструктури, а також пересічних інтернет-користувачів дотримуватися посилених вимог кібербезпеки", - йшлося в повідомленні CERT-UA. Команда зазначала, що було встановлено поодинокі випадки ураження: Одеський аеропорт та Київський метрополітен.


Повний текст інтерв'ю буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" у відкритому доступі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА