14:19 29.12.2017

Порошенко підписав укази про створення окружних судів у рамках другого етапу судової реформи

3 хв читати
Порошенко підписав укази про створення окружних судів у рамках другого етапу судової реформи

Президент України Петро Порошенко підписав укази, що передбачають ліквідацію місцевих судів і створення замість них окружних.

"Я підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні і закликаю юристів-науковців та адвокатів до активної участі у конкурсах на посади суддів", - написав П.Порошенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

Президент нагадав, що з формуванням нового Верховного Суду, створеного за допомогою прозорого конкурсу і за активної участі громадськості, завершився перший етап судової реформи в Україні.

"Сьогодні - другий етап, що маэ дві абсолютно чіткі позиції: ми маємо наблизити суди і правосуддя до людей. Не може бути більше районів без судів і судів без суддів", - зазначив президент.

Як повідомляє в п'ятницю прес-служба глави держави, П.Порошенко зазначив, що зараз відбувається процес ліквідації, реорганізації та створення нових судів і заповнення посад суддів людьми, які проходять систему оцінки, заповнюють необхідні декларації, проходять антикорупційну перевірку.

П.Порошенко наголосив, що нові суди формуватимуться на абсолютно прозорому конкурсі.

"Ідіть, беріть участь, проходьте конкурси, складайте іспити і ставайте до роботи. Це наша з вами справа. Це не справа окремо Вищої кваліфікаційної комісії, окремо Вищої ради правосуддя або окремо громадськості, або окремо президента. Це справа країни", - наголосив П. Порошенко.

Президент закликав вчених і адвокатів брати участь в конкурсі на посаду суддів: "Замість того щоб сидіти і обурюватися у Facebook несправедливістю і неефективністю судової системи, я запрошую - беріть участь у конкурсах".

Під час зустрічі з П.Порошенком заступник глави Адміністрації президента України Олексій Філатов повідомив, що в рамках стратегії судової реформи будуть створені окружні господарські суди, замість судів у районах також будуть створені окружні суди. "Це буде уніфікований підхід до всіх судів першої інстанції", - сказав він.

О.Філатов поінформував, що при підготовці відповідних указів президента відбулися консультації з Вищою радою правосуддя, який підтримав ці подання

У свою чергу голова Вищої ради правосуддя (ВСП) Ігор Бенедисюк зазначив, що прийняття такого рішення надасть чіткішої структури судовій системі, і відтепер буде можливим планування розвитку автоматизованої системи для того, щоб правосуддя було дійсно доступним і було відновлено довіру до судової системи.

Як повідомлялося, 21 грудня 2017 року Вища рада правосуддя (ВРП) погодилася з проектами указу президента України, що передбачають ліквідацію 142 місцевих судів і створення замість них 74 окружних.

Зокрема, проекти указів передбачають ліквідацію 10 райсудів у Києві - Голосіївського, Дарницького, Деснянського, Дніпровського, Оболонського, Печерського, Подільського, Святошинського, Солом'янського, Шевченківського. Замість них заплановано створити 6 окружних судів: Дарницький окружний суд (Дарницький район), Дніпровський окружний (Деснянський і Дніпровський район), Подільський окружний (Оболонський та Подільський район), Солом'янський окружний (Святошинський та Солом'янський район) та Шевченківський окружний (Шевченківський район) суди .

Крім того, замість ліквідованих Печерського і Голосіївського районних судів заплановано створити Центральний окружний суд Києва.

28 грудня заступник голови адміністрації президента України Олексій Філатов повідомив, що реструктуризація судів у рамках судової реформи відбуватиметься в 2018 році. "Створюватимуть окружні суди, що об'єднують два-три райони. Стандартною кількістю мають бути 9-12 суддів в окружному суді. Це не означає, що громадянам доведеться їздити до сусіднього району - вони як зверталися до суду в своєму районному центрі, так і будуть звертатися туди. Там буде приміщення суду, в якому будуть судді, канцелярія, але юридично це буде окружний суд, об'єднаний з судами сусідніх районів. Якщо в конкретному районі з якихось причин судді не буде, то у громадянина буде можливість звернутися до суду в сусідньому районі", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА